Societat 16/11/2023

El CIDE cobra quotes opcionals com si fossin obligatòries als estudiants d'FP

El centre lamenta "els malentesos ocasionats" després de les denúncies d'un grup d'alumnes

2 min
Uns alumnes de FP fent pràctiques/ FERRAN FORNE

PalmaUn grup d'estudiants d'FP del col·legi el CIDE denuncien que el centre els ha cobrat "durant més d'un any" una quantia anomenada "quota CIDE", de 30 euros mensuals. Aquest import, que es presenta amb diferents conceptes, l'abonen els alumnes de tots els centres concertats i és un pagament complementari que els estudiants fan de manera voluntària. Per tant, l'escola ha d'avisar en tot moment que és opcional. Els denunciants expliquen que se'ls va dir que aquesta quota era obligatòria i que s'emprava "en fer millores per al centre". Tan aviat com van saber que eren pagaments opcionals, els estudiants varen confrontar el departament de facturació, que els va dir que els donaria de baixa del cobrament, però que no els tornaria allò que ja havien pagat per aquest concepte.

Els alumnes expliquen que se'ls va convocar a una reunió en la qual "no es va aclarir res, i va augmentar la insatisfacció dels assistents". Acusen el representant del centre de dir-los frases com: "No necessitam el vostre consentiment [per cobrar]". Els denunciants diuen que el CIDE els va negar el reemborsament "en funció d'un criteri establert pel centre". Els estudiants varen demanar quins era aquest criteri i se'ls va respondre que "són directives generals". "No tenim per què dir-vos quines són", se'ls hi va assenyalar. Davant la insistència dels estudiants el representant del CIDE es va negar a donar més explicacions. "No tinc per què explicar-vos res més", va assegurar. En el moment en què es va demanar per quina raó no s'avisava de la voluntarietat del pagament, el centre va confirmar la tesi dels denunciants: "Si us diguéssim que és voluntari, ningú pagaria. I necessitam aquests doblers".

Una quota àmpliament acceptada

Davant d'aquesta denúncia, fonts del CIDE lamenten "els malentesos que s'hagin pogut causar" i expliquen que ja s'ha tramitat la baixa de les quotes sol·licitades "sense cap incidència". Així mateix, el centre explica els beneficis de pagar la quota: "S'han pogut posar en marxa projectes i serveis que beneficien tot l'alumnat, com ara el suport emocional". "Mai hi ha hagut controvèrsia respecte a la quota". L'escola entén que hi ha alumnes nouvinguts que "potser no coneixien aquesta informació –que la quota és voluntària". En relació amb els comentaris que citen els alumnes denunciants, les mateixes fonts asseguren que "en una conversa col·loquial es diuen coses perquè siguin entenedores i amb total transparència, però en cap cas es va pretendre ofendre ningú".

Cal tenir present que el fet que els centres concertats puguin cobrar aquestes quanties, de les quals, a vegades, no se n'explica el destí, és una queixa recurrent de les escoles públiques, que no tenen formes d'ingressos alternatives més enllà dels abonaments que els fa Educació. Fins ara, però, aquestes quotes complementaven els mòduls econòmics que rebien els centres concertats que, segons diverses fonts consultades, "no donaven per cobrir les despeses bàsiques de les escoles". Però ara, amb el nou acord marc de l'ensenyament concertat, els mòduls s'han incrementat de manera important.

stats