Societat 08/03/2022

CCOO i UGT concentren gairebé 200 persones a la plaça de l'Olivar de Palma pel Dia de la dona

Les representants dels sindicats han reivindicat que encara queda molt de camí tot i els avanços que s'han fet

3 min
Concentració de CCOO i UGT a la plaça de l'Olivar amb motiu del dia de la dona.

PalmaAl voltant de 200 persones s'han concentrat a la plaça de l'Olivar de Palma amb motiu del Dia de la dona en resposta a una convocatòria de CCOO i UGT. Les entitats l'han catalogada de positiva, però també han constatat que queda un llarg camí per recórrer pel que fa als drets de les dones en qualsevol àmbit.

Els dos sindicats han demanat polítiques per continuar avançant amb la reducció de la bretxa salarial entre homes i dones i més eines per combatre la violència sexual en l'àmbit laboral. Així i tot, la secretària de Polítiques Socials i Igualtat de CCOO, Eva Cerdeiriña, ha insistit en temes com la temporalitat, les jornades parcials o la falta de dones en llocs de poder dins les empreses.

Cerdeiriña també ha apuntat que la reforma laboral és una bona eina per lluitar per una situació millor, com la pujada de l'SMI, però que encara "queden molts de reptes per assolir". Amb el mateix to s'ha expressat la vicesecretària general d'UGT, Xisca Garí Perelló, que abans de res ha recalcat que li agradaria no haver de ser a una concentració per continuar manifestant la desigualtat que pateixen les dones en tots els àmbits.

La consellera de presidència, Mercedes Garrido, i el conseller d'Educació, Martí March, han fet acte de presència a la concentració.

Garí ha posat el focus en la precarietat laboral dient que "té cara de dona". Ha fet un apunt important en relació amb les tendències dins els àmbits familiars: ha explicat que, quan s'ha de demanar una excedència, un permís no retribuït per tenir cura d'una persona de la família que no està bé, el 73% de les vegades la demanen dones.

Per la seva banda, Garí també ha demanat que s'acceleri la negociació col·lectiva del pla d'igualtat i dels convenis col·lectius i la ratificació del conveni 189, sobre els drets de la dona dins la llar, i del 190, sobre l'assetjament sexual i per raó de sexe dins l'àmbit laboral. A més, també ha demanat que es dimensioni el cos d'inspecció perquè hi pugui haver multes per a les empreses que incompleixen la llei.

Actes als centres educatius

El conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha participat en la concentració organitzada a Palma per UGT i CCOO. Per la seva banda, la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández; el delegat d'Educació a Menorca, Joan Marqués, i la directora de Convivèxit, Aina Amengual, han estat presents als actes organitzats al CEIP Sa Graduada de Maó. Són una part de les múltiples activitats per commemorar el 8-M organitzades per un total de 109 centres educatius de les Illes.

A la UIB, el Servei de Comunicació i el Servei d’Identitat i Cultura Institucional han elaborat un vídeo amb frases inspirades en la lluita per la igualtat de professores, alumnes i professionals d'administració i serveis. Estan devora d'un sòtil de vidre, com a símbol de l’evidència que encara queda molt de camí per assolir l’equitat entre dones i homes. 

D'altra banda, la universitat ha publicat un manifest en què reclama la necessitat de "potenciar el paper de les dones en qualsevol escenari, des de la construcció de la societat del coneixement, l'economia, l'esfera pública o els diversos àmbits laborals", així com incidir en la seva participació en espais de responsabilitat i presa de decisions.

En l'àmbit universitari, les dones a la fi han aconseguit accedir a les aules de manera massiva, però "encara persisteix la segregació horitzontal", recorda el manifest. A més "continuen patint índexs de desocupació, inestabilitat laboral, ocupen llocs de menys responsabilitat i prestigi (segregació vertical), suporten més càrregues familiars i, en el pitjor dels casos, són víctimes de violència de gènere".

stats