Societat 24/07/2018

Les morts causades per la calor disminueixen malgrat l'augment de temperatures

Aquest tipus de mortalitat es dona de manera més habitual entre les dones

Ara
2 min
La calor sahariana dispara el risc d'incendi

BarcelonaLes morts atribuïbles a la calor s'han reduït els últims anys tot i que, des del 1980, la temperatura a Espanya s'ha incrementat en més d'un grau a conseqüència del canvi climàtic. Aquesta tendència posa de manifest que la població espanyola s'ha anat adaptant a la calor fins a disminuir-ne la vulnerabilitat, com recull un estudi coordinat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

La recerca, publicada a 'PLoS Medicine' s'ha fet a partir de l'anàlisi de les temperatures i defuncions diàries en 47 capitals de província espanyoles durant els estius entre el 1980 i el 2015.

Els resultats mostren dues tendències oposades. D'una banda, s'ha registrat un augment progressiu de la temperatura estival mitjana, de 0,33 ºC per dècada. De l'altra, hi ha hagut un decreixement gradual del risc de mortalitat associada als estius càlids. En conjunt, aquests factors, segons l'estudi, il·lustren clarament la disminució de la mortalitat causada per la calor.

"Se sol donar per descomptat que el canvi climàtic anirà acompanyat d'un augment en la mortalitat associada a la calor, especialment en societats en què l'edat mitjana de la població és cada cop més gran", explica Hicham Achebak, cap de l'estudi d'ISGlobal i investigador a la UAB, que apunta que en l'estudi s'observa que això no ha de ser necessàriament així si alhora es dona, com en el cas d'Espanya, "un descens general i sostingut de la vulnerabilitat a les temperatures moderades i extremes".

Un altre dels autor de l'estudi, Joan Ballester, confirma que la gent és menys vulnerable a la calor que abans "gràcies a una adaptació de la societat a les temperatures elevades i també al desenvolupament socioeconòmic experimentat durant les últimes dècades". Alguns dels factors clau que han permès aquest canvi són la difusió de l'aire condicionat, les millores de serveis de salut i d'habitatges i les campanyes de conscienciació de l'escalfament global. Amb tot, Ballester posa en dubte que aquesta tendència a la baixa de la mortalitat associada a la calor es mantingui "en cas que el canvi climàtic s'aguditzi en el futur".

Malgrat això, les morts per causes respiratòries no han deixat d'augmentar des del 1980, sobretot en el cas de les dones."L'envelliment de la població i l'increment en la incidència de determinades malalties cròniques són algunes de les causes que podrien explicar aquesta tendència", assenyala Achebak. D'altra banda, l'anàlisi per sexes separats va detectar diferències segons el gènere, perquè les morts atribuïbles a la calor són més altes en el cas de les dones que en el dels homes, així com la seva debilitat a temperatures extremes. Aquesta bretxa, tot i que s'ha reduït en magnitud, s'ha mantingut.

stats