Societat 28/07/2019

Cau la valoració que fan els turistes de les platges de les Illes

Un estudi de Gadeso constata també que creix la sensació de massificació que tenen els visitants de l'Arxipèlag

Carles Tudurí
2 min
Cala Varques, una de les platges verges emblemàtiques de Mallorca

PalmaLa valoració que fan els visitants de les Illes s'ha deteriorat de manera notable el darrer any, sobretot pel que fa a l'entorn, que inclou els apartats de platges, massificació i l'entorn natural i paisatgístic, segons destaca un estudi de Gadeso.

L'any passat els turistes puntuaven amb un 5,2 sobre 10 aquests elements, mentre que enguany el resultat és d'un 4,6. Aquesta caiguda té un lleuger efecte sobre la valoració global de la destinació, que ha passat d'un 4,9 a un 4,8.

La major caiguda es produeix en l'apartat de platges, tal vegada el major atractiu turístic de l'Arxipèlag, que passa d'un 5,9 a un 5,1. Mallorca registra encara una degradació major de la percepció, ja que evoluciona del 6 de 2018 al 4,8 d'enguany. Menorca, en canvi, partia de la mateixa puntuació i queda amb un 5.

La puntuació sobre la massificació es manté similar a l'any passat, que era d'un 4,5. Les Illes perden una dècima: Mallorca, Eivissa i Formentera queden igual, però Menorca baixa quatre dècimes, fins a situar-se en un 4,4. L'entorn natural i paisatgístic no registra variacions i es manté en un 5,3 per a totes les Illes.

A pesar d'aquest empitjorament, les Balears se situen fregant l'aprovat gràcies a una millor puntuació en altres àmbits. El punt més valorat és el d'allotjament, amb un 6,1, una dècima per davall de l'any passat. L'oferta complementària puja una dècima, però queda amb un 4,7, i les infraestructures i els serveis públics se situen amb un 4,2 i 4,5, el mateix que el 2018.

Valoracions dels turistes de les infraestructures i entorn

Pel que fa als serveis públics (4,5), mereix major valoració la seguretat ciutadana (4,7), especialment a Mallorca (5,0) i a Formentera (5,0), tot i que és bastant més negativa a Eivissa (4,1). Crida l'atenció la valoració altament negativa dels transports interns (3,7). En canvi, a totes les Illes es considera satisfactòria l'assistència sanitària (5,0). La valoració de les infraestructures és de 4,2, la mateixa que l'any passat. Els ítems valorats són: accés a platges (4,3), xarxa viària (4,2) i aparcaments (4,0).

"La majoria dels nostres visitants ens trien com a destinació pel binomi preu-sol i platja. Es valora molt positivament la relació preu-qualitat de la majoria d'establiments hotelers, com també les seves instal·lacions, fruit de les importants inversions que han fet els darrers anys les empreses hoteleres", destaca l'informe.

A més, des de Gadeso s'insisteix que "tots els indicadors dels entorns naturals i mediambientals baixen la seva valoració. Encara que qualifiquen positivament les nostres platges, es queixen de manera significativa respecte dels serveis i l'estat de l'aigua, fins i tot de les nostres platges més rellevants". L'estudi detecta que cada vegada més els visitants de les Illes són més exigents respecte de les nostres infraestructures, entorns i serveis públics, que haurien de formar part rellevant del nostre valor afegit.

stats