Cas Alves
Societat 01/02/2024

Cas Alves: només la declaració de la víctima serà a porta tancada

Els magistrats encara no han decidit com se celebrarà, tot i que la Fiscalia i la defensa de la víctima han demanat que sigui tancat al públic

3 min
Foto d’arxiu ACN judici Audiència de Barcelona entre el 17 d’abril i el 19 de juny de 2012 robatori contenidor cocaïna port Barcelona.

BarcelonaEl judici contra el futbolista Dani Alves, que s'enfronta a penes de fins a dotze anys de presó per presumptament haver violat una dona el 30 de desembre de 2022, començarà dilluns vinent a l'Audiència de Barcelona i serà, finalment, a porta oberta. L'Audiència ha decidit aquest dijous que només la declaració de la víctima sigui a porta tancada. Tanmateix, el tribunal no permetrà als mitjans enregistrar ni difondre imatges ni so duran el desenvolupament de les sessions. Sí que es permetrà, però, fer unes primeres imatges i fotografies a l’inici de la sessió.

En una interlocutòria, la secció 21a de l'Audiència ha rebutjat la petició de la Fiscalia, l'acusació particular exercida per la víctima i la defensa d'Alves que el judici se celebri sencer a porta tancada, però sí que accepta que ho pugui ser la declaració de la víctima, a qui garanteix mesures per protegir al màxim la seva identitat i evitar la confrontació visual amb l'acusat.

Entre aquestes mesures, el tribunal estableix que totes les parts que intervinguin en el judici s'hagin de referir a la víctima com a "la denunciant" sense referir-se al seu nom o cognoms en cap moment, i prohibeix explícitament la difusió d'informació relativa a la identitat de la víctima o que pugui facilitar la seva identificació.

Pel que fa a la seva declaració, el tribunal explica que serà darrere d'una mampara per impedir el contacte visual amb Alves. A més, la declaració s'emetrà internament amb la imatge pixelada i la veu distorsionada per garantir que no se la pugui reconèixer encara que s'acabés difonent. A més d'impedir als mitjans enregistrar imatge i so durant el judici, l'Audiència prohibeix també enregistrar imatges de la denunciant o els seus familiars propers que hagin de participar en el judici.

A principis de gener tant la Fiscalia com l'advocada de la víctima, que exerceix d'acusació particular, van demanar que el judici fos a porta tancada per preservar la identitat de la denunciant, una petició a la qual la defensa d'Alves no es va oposar. Aquests posicionaments van arribar després que la mare d'Alves publiqués un vídeo en què es revelava la identitat de la víctima i es mostraven imatges seves, un fet que l'acusació particular va denunciar als Mossos d'Esquadra.

Tal com explica l'advocada Norma Pedemonte, els judicis a porta tancada es fan per evitar "la revictimització de la denunciant i protegir la seva identitat". Es tracta d'una possibilitat que s'aplica sovint en casos de menors o de violència sexual, "que tenen un rang especialment protegit", afegeix la lletrada Laia Serra. És a dir, es fa per evitar un judici públic simultani. Així ho contempla l'Estatut de la Víctima: el tribunal pot acordar un judici a porta tancada "d'ofici o a instància de qualsevol de les parts quan així ho exigeixin raons de seguretat o ordre públic, o l'adequada protecció dels drets fonamentals dels intervinents, en particular, el dret a la intimitat de la víctima". A la pràctica, un judici a porta tancada vol dir que no hi pot entrar ningú aliè al procediment judicial: podran entrar-hi "els pares de la víctima o l'acusat", resumeixen les advocades, però no un periodista o un estudiant de dret, per exemple.

En el cas dels judicis mediàtics, i el d'Alves ho serà molt, encara és més freqüent aquesta possibilitat, ja que l'exposició de la víctima es multiplica. També ho pot demanar un acusat per preservar la seva identitat, tot i que després la "sensibilitat de la sala", en paraules de Serra, sol ser menor. El fet que un judici sigui a porta tancada no sempre vol dir que no se'n sàpiga absolutament res. També hi ha "equilibris", apunta Serra. "Com es preserva, després, el dret a la informació?", es pregunta Pedemonte. Ho exemplifica el judici l'any passat a un violador en sèrie que va atacar quatre dones vestit de rider. El primer dia del judici, que declarava l'acusat, es va permetre fotografiar-lo d'esquena i escoltar la declaració. El segon dia, que declaraven les víctimes, es va fer totalment a porta tancada. I el tercer, a porta oberta. Finalment, el judici a Alves també tindrà aquests "equilibris".

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats