Societat 04/12/2020

Carta pública de quatre exdirectores de l'IBDona contra la desaparició del programa 'Dones' d'IB3 Ràdio

Les directives se sumen a la petició que ja van fer associacions feministes fa dues setmanes

A. T.
2 min
Les instal·lacions d'IB3 Televisió a Calvià. / ISAAC BUJ

PalmaLes quatre darreres directores de l'Institut Balear de la Dona han escrit una carta oberta al director general d'IB3, Andreu Manresa, contra la decisió de l'ens públic d'eliminar el programa de ràdio Dones. El document el signen Rosa Cursach –directora durant la legislatura 2015-2019–, Isabel Llinàs Warthmann –directora en les legislatures 2003-2007 i 2012-2015–, Lila Thomàs i Andreu –directora durant la legislatura 2007-2011– i Francisca Mas Busquets –directora durant la legislatura 1999-2003.

A la carta, les exdirectives se sumen a "la mobilització de grups feministes", engegada fa dues setmanes, i expressen les seves raons contra la decisió d'eliminar el programa. "La mobilització és per demanar la continuïtat d'un espai propi de dones de tan sols una hora a la setmana, no de cap persona concreta ni per apuntar-nos a un personalisme ben aliè al mateix feminisme", puntualitzen.

A banda d'això, denuncien que "el concepte de transversalitat en aquestes polítiques s'ha convertit en una expressió fetitxe" i que "és indiscutible que del concepte a la pràctica hi ha un llarg camí". En aquest sentit, recorden que "per a la transversalitat es necessita confiança", que no dona "l'enumeració de totes les dones que fan feina a l'ens públic", sinó "la feina diària, la qualitat i el compromís, en aquest cas, amb el feminisme com a moviment social i com a teoria política".

Per a les quatre exdirectores generals, només "es podria entendre la desaparició del programa si IB3 Radiotelevisió en convertís en un mitjà de comunicació feminista o amb perspectiva de gènere transversal". Però, per ara, no ho veuen "possible", i per això consideren que "el més raonable i just és continuar mantenint els espais propis de reflexió, informació i opinió sobre aquest tema".

"Senyor director, no es pot ser avar amb el temps que una entitat pública que es nodreix dels doblers de tothom dedica a les dones, en comparació, per exemple, amb el dedicat als concursos alienants o banals", conclouen a la carta. Per acabar, Cursach, Llinàs, Thomas i Mas "tan sols" demanen a Manresa "un poc de generositat i racionalitat". "Les dones just som un poc més del 50% de la població", afegeixen.

stats