TRIBUNA OBERTA
Opinió 04/12/2020

Carta al director general d'IB3

Rosa Cursach Salas, Isabel Llinàs Warthmann, Lila Thomàs I Andreu I Francisca Mas Busquets
2 min

Directores de l’IBDona durant les legislatures 2015-2019; 2003-2007 i 2012-2015; 2007-2011 i 1999-2003, respectivamentBenvolgut Sr. director general de Radiotelevisió de les Illes Balears,

Davant la mobilització de grups feministes per l’anunciada desaparició del programa Dones d’IB3 Ràdio, des de la nostra experiència com a directores de l’Institut Balear de la Dona li voldríem donar a conèixer les nostres raons per sumar-nos a aquesta campanya nascuda de la inquietud de moltíssimes dones que coneixen i estimen el programa.

Sobre el contingut de la seva compareixença en una comissió parlamentària, el primer de tot és deixar ben clar que a les diverses notes i escrits que coneixem sobre aquesta campanya, mai s’ha esmentat cap nom propi, ni cap referència a la necessitat que la o les periodistes que fins ara hi han participat hagin de tenir continuïtat.

Consideram que es va equivocar amb la seva argumentació. La mobilització és per demanar continuïtat d’un espai propi de dones de tan sols una hora a la setmana, no de cap persona concreta ni per apuntar-nos a un personalisme ben aliè al mateix feminisme.

El segon argument és que sabem, per haver-ho comprovat en la nostra feina al capdavant de l’organisme de polítiques d’igualtat del govern, que el concepte de transversalitat en aquestes polítiques s’ha convertit en una expressió fetitxe. Després de més de 20 anys d’haver-se instaurat aquesta manera de fer, som on som, sense avançar com cal. És indiscutible que del concepte a la pràctica hi ha un llarg camí.

Per la transversalitat es necessita confiança i la confiança, Sr. Director, no la dona l’enumeració de totes les dones que fan feina a l’ens públic. La dona la feina diària, la qualitat i el compromís, en aquest cas, amb el feminisme com a moviment social i com a teoria política. Una autèntica transversalitat es donarà quan la igualtat de gènere sigui un objectiu central a la Radiotelevisió pública. Es podria entendre la desaparició d’un programa propi si IB3 Radiotelevisió en convertís en un mitjà de comunicació feminista o amb perspectiva de gènere transversal.

Com no ho veim possible per ara, el més raonable i just és continuar mantenint espais propis de reflexió, informació i opinió entorn del tema. Com deia la carta que, a hores d’ara, ja han signat 20 entitats de dones, a més d’algunes a títol individual, el feminisme és més necessari que mai.

Sr. director, no es pot ser avar amb el temps que una entitat pública que es nodreix dels doblers de tothom dedica a les dones, en comparació, per exemple, al dedicat als concursos alienants o banals. Tan sols li demanam un poc de generositat i racionalitat. Les dones just som un poc més del 50% de la població.

Salutacions cordials.

stats