Societat 26/07/2021

Canàries i Galícia ja demanen el passaport covid per entrar a l'interior de bars i restaurants

El primer país europeu en implantar-ho va ser Portugal

ARA
2 min
El personal d'una cafeteria de Santa Cruz de Tenerife comprova el certificat covid d'una clienta per poder entrar a l'interior.

MadridEl govern espanyol va presentar el certificat verd europeu com una eina facilitadora per als desplaçaments dins de la UE, però va assegurar per activa i per passiva que no es convertiria mai en un passaport. Era el maig, corria pressa per obrir Espanya al turisme, la variant delta es veia com una anècdota i pocs imaginaven una cinquena onada de la pandèmia com la que s'ha viscut aquest juliol malgrat que més de la meitat de la població ja té la pauta completa contra el coronavirus. Però des de la seva implantació l'1 de juliol que el certificat verd europeu s'està convertint cada cop més en un passaport per poder entrar als llocs.

El primer país europeu en implantar-ho va ser Portugal, que ja al juny va fixar que per poder entrar dins d'un bar o restaurant el cap de setmana calia ensenyar el passaport covid (és a dir, tenir el certificat de vacunació amb la pauta completa, demostrar que s'ha passat la malaltia o bé haver donat negatiu en un test d'antígens). Però poc a poc s'hi han sumat altres estats europeus com Grècia, Itàlia, França i Irlanda -que ho demana per entrar a l'interior dels pubs des de dilluns- en una particular reculada de la desescalada que obre un debat complicat: dividir els ciutadans en funció de la pauta de vacunació. Ara aquest debat ha entrat de ple a Espanya després que ja siguin dues les comunitats que exigeixen el passaport covid per poder exigir a alguns serveis: Galícia i Canàries.

Galícia va ser la primera en imitar els seus veïns portuguesos i el dissabte passat ja va començar a exigir una prova negativa de covid o certificat de vacunació per poder accedir a l'interior de l'hostaleria d'un total de 36 municipis, entre els quals Vigo, Ourense o Pontevedra. Des d'aquest dilluns s'hi han sumat les Canàries, que amplien els supòsits on cal el certificat covid als espais culturals com cines, teatres, auditoris i d'altres recintes. Això afecta, de moment, només a Tenerife.

stats