Societat 23/12/2020

El GOB critica que el càmping dels Canons estigui en una zona de molt alt risc d'incendi

La Conselleria de Medi Ambient diu que el recinte tindrà una franja perimetral d'uns 20 metres d'amplada per preveure focs

Kike Oñate
2 min
Espai desforestat per fer la nova zona d'acampada

PalmaEl càmping de 250 places que la Conselleria de Medi Ambient està fent a la finca pública dels Canons, devora Betlem, s'ubica en una zona de molt alt risc d'incendi, com es pot comprovar a través del sistema informàtic del Govern conegut com a Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB). El GOB ha criticat que ubicar-ho en aquesta zona és una raó més per rebutjar el projecte, al qual també s'oposa l'Ajuntament d'Artà. Fonts de la Conselleria consultades per l'ARA Balears ho han justificat dient que el càmping tindrà una franja perimetral d'uns 20 metres d'amplada per preveure incendis, com totes les zones d'acampada que gestiona l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), que a Mallorca són tres ubicades a Lluc.

Les mateixes fonts diuen que la zona d'acampada està desbrossada i que això converteix l'espai en una àrea de prevenció d'incendis "habilitada" per fer foc en els fogons que s'hi puguin posar. Cal apuntar que el nucli urbà de Betlem es troba en una zona de risc extrem d'incendi, mentre una important àrea entre aquest poble i la Colònia de Sant Pere és considerada zona de risc baix d'incendi, tal com podeu veure en la imatge feta pel GOB. De fet, gran part de Mallorca, especialment la serra de Tramuntana i la península de Llevant, són àrees d'alt risc d'incendi.

Mapa extret de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears

Els ecologistes han explicat aquest dimecres en un comunicat que situar el càmping en aquesta zona d'alt risc de foc "reforça la nostra consideració que no s’ha analitzat adequadament la conveniència de desenvolupar-les", segons afirmen. També han dit el mateix sobre l'aparcament projectat a prop del càmping, que Medi Ambient va negar que s'estigués fent.

El GOB ha reiterat el seu rebuig contra el càmping i ha demanat a Medi Ambient que impulsi amb urgència el nou Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de la Península de Llevant i el Pla de Gestió Natura 2000 de les muntanyes d'Artà. Una vegada s'hagi fet, reclamen que les futures instal·lacions d'ús públic s'adaptin als criteris establerts en els plans esmentats i que es consensuï una proposta tècnica amb l'Ajuntament. De fet, el Consistori ha afirmat aquest dimecres en un comunicat que va emetre un informe tècnic i jurídic contra el càmping.

L'Ajuntament d'Artà i el GOB temen que el càmping dels Canons massifiqui l'entorn, però fonts de la Conselleria de Medi Ambient ho varen descartar dilluns a l'ARA Balears. A més, varen justificar que no s'ha fet un estudi de capacitat de càrrega perquè "no hi ha cap normativa que ho estableixi com a obligatori". La zona d'acampada dels Canons té com a objectiu garantir el dret de la ciutadania a gaudir dels espais naturals, segons va defensar Medi Ambient. La demanda de zones d'acampada s'ha incrementat "notablement" arran de la pandèmia i el nou espai ajudarà a "descongestionar" les tres que hi ha a Lluc.

stats