Societat 21/12/2020

L'Ajuntament d'Artà i el GOB temen que el càmping dels Canons massifiqui l'entorn i Medi Ambient ho descarta

La Conselleria diu que no s'ha fet un estudi de capacitat de càrrega perquè "no hi ha cap normativa que ho estableixi com a obligatori"

Kike Oñate
3 min
Espai desforestat per fer la nova zona d'acampada

PalmaL'Ajuntament d'Artà i el GOB han criticat aquest dilluns que la Conselleria de Medi Ambient estigui fent una zona d'acampada amb 250 places a la finca pública dels Canons, devora Betlem. El delegat de batlia a la Colònia de Sant Pere, Pep Borràs, ha explicat a l'ARA Balears que estan preocupats per si el nou espai d'oci massifica l'entorn, una preocupació que també han manifestat els ecologistes en un comunicat.

Així mateix, Borràs ha lamentat que la Conselleria no hagi comptat amb l'opinió de la corporació municipal per desenvolupar el projecte. "És una imposició", apunta. Fonts de Medi Ambient descarten que la nova zona d'acampada pugui massificar l'entorn perquè la capacitat màxima serà de 250 persones i, en cas d'estar plena, a cada persona li correspondrien 40 metres quadrats d'espai. També descarten que es vulgui fer cap aparcament associat al càmping. A més, la zona on està previst no forma part del Parc Natural de la península de Llevant, segons la Conselleria.

Les mateixes fonts consultades afirmen que l'Ajuntament d'Artà ha disposat de la informació corresponent al projecte i que la setmana passada tenien previst fer una reunió que va ser cancel·lada per part del Consistori perquè el batle, Manolo Galán, va donar positiu per covid-19 i ha quedat pendent.

Vegetació podada a la nova zona d'acampada

El GOB ha criticat en un comunicat que la zona d'acampada implicarà un "important" increment de la pressió d'ús públic en aquell indret perquè serà l'únic punt d'aquestes característiques al litoral de Mallorca. A més, ha denunciat que "no s'ha avaluat la capacitat de càrrega ni l'impacte de les instal·lacions". Sobre això, les mateixes fonts de Medi Ambient diuen que no s'ha fet cap estudi de capacitat de càrrega perquè "no hi ha cap normativa que ho estableixi com a obligatori", i han afegit que el projecte ha estat definit per tècnics que han treballat per "garantir" l'equilibri entre l'ús públic i la conservació de l'entorn.

Així mateix, els ecologistes han advertit en el comunicat que la Conselleria preveu fer una segona zona d'acampada a l'Alqueria Vella, també dins el parc. En canvi, les fonts de Medi Ambient asseguren que no hi ha cap projecte previst "ara per ara", però admeten que és un terreny que és adequat per si en el futur s'hi vol desenvolupar una zona d'acampada, segons la normativa vigent.

"No ens toqueu els Canons!"

Més de 770 persones han signat fins ara una petició de Change.org en la qual es demana aturar la creació del càmping sota el lema 'No ens toqueu els Canons!'. La petició rebutja la zona d'acampada i l'aparcament, malgrat que Medi Ambient ha negat que se n'estigui fent un. "El projecte és excessiu quant a les seves dimensions i generaria uns impactes indesitjables i inassumibles en una zona d’elevat valor ecològic", segons es pot llegit en l'escrit.

"Consideram aquest projecte un greu error que no encaixa amb el model que hem generat a Artà amb anys d’esforç i lluites", segons la petició. A més, conviden l'Administració a "corregir-lo" i a "reflexionar" sobre el futur d’aquest "valuós racó" de la costa de Mallorca.

Garantir el dret a gaudir de la natura

La zona d'acampada dels Canons té com a objectiu garantir el dret de la ciutadania a gaudir dels espais naturals, segons la Conselleria de Medi Ambient. La demanda de zones d'acampada s'ha incrementat "notablement" arran de la pandèmia i el nou espai ajudarà a "descongestionar" els tres que hi ha a Mallorca -Lluc- i que són gestionats per l'Institut Balear de la Natura (Ibanat).

La superfície de la zona d'acampada ocuparà 11.663 metres quadrats. Les úniques infraestructures que hi haurà seran prefabricades, com ara una zona de dutxes i lavabos, una caseta de recepció i una altra per a llenya. Totes les instal·lacions seran autosuficients energèticament perquè funcionaran amb energia solar. El projecte de zona d'acampada no du associat cap aparcament. Només s'hi podrà accedir a peu, tant des de la mar (que queda a un quilòmetre de la instal·lació) com des de la finca pública, segons la Conselleria.

stats