Societat 22/08/2019

La campanya 'Feminisme per canviar-ho tot' arriba a les Balears

Col·lectius de l'esquerra independentista organitzen una taula rodona per debatre sobre els principals reptes en matèria d'igualtat de gènere

Alba Tarragó
2 min
Cartell de la campanya 'Feminisme per canviar-ho tot'

PalmaDiferents col·lectius de l'esquerra independentista han presentat aquest dijous la campanya 'Feminisme per canviar-ho tot' amb l'objectiu d'exposar les seves demandes en matèria d'igualtat de gènere. Alerta solidària, Arran, Coordinadora Obrera Sindical, CUP, Endavant i SEPC han portat a Palma el programa d'aquesta iniciativa, que ja va ser presentada el 8 de març a Barcelona i que arribarà properament a València.

Les peticions que es fan des d'aquestes entitats es resumeixen en 10 punts clau. Entre aquests, hi destaquen els "salaris i pensions mínimes de 1.200 euros", "l'expropiació dels habitatges buits" i "una educació i salut 100% públiques i amb perspectiva feminista". A més, reclamen "eliminar la Llei d'estrangeria i tancar els CIES", que l'avortament sigui totalment "lliure i gratuït, sense límit d'edat", i que s'engegui un "pla de xoc contra la violència masclista". Juntament amb això, s'exigeix el "compliment de la llei contra la LGTBIfòbia i la inclusió de la perspectiva LGTBI a l'educació".

Amb motiu de l'acte, l'organització ha organitzat una taula rodona en la qual han participat el col·lectiu Mala Pècora, de Pollença, el Moviment Feminista de Mallorca i la Comissió Feminista de la UIB. Nila Oliver, membre de Mala Pècora, ha assenyalat l'avenç que s'està aconseguint en matèria de feminisme "gràcies a les noves generacions". Des del Moviment Feminista de Mallorca, han destacat alguns dels principals trets "d'aquesta quarta onada", com ara la "intergeneracionalitat", "el qüestionament 'queer" i la important presència de "dones racialitzades".

Quant a les dificultats que es troben aquestes entitats davant les autoritats, Oliver ha apuntat que "depèn de qui governi" i ha posat com a exemple el cas de Pollença, en què "l'Ajuntament ha passat de ser d'esquerres a ser de dretes". Com a conseqüència, diu, "la regidora d'Igualtat ara no sap ni què és el feminisme ni s'ha vingut a presentar al col·lectiu feminista municipal". Per això, hi insisteix, "és important que les bases facin pressió".

Per part seva, el Moviment Feminista de la UIB ha denunciat que "les feines productives i reproductives han de ser igualment valorades", atès que existeix una diferència. "La societat està jerarquitzada. La idea no hauria de ser voler ocupar la cúpula de la piràmide, sinó posar-hi fi i començar des de zero", han assegurat.

stats