Societat 18/02/2021

Calvo, sobre el recurs contra els pressupostos estatals: "Judicialitzar els problemes polítics no és una bona estratègia"

La delegada del govern espanyol assenyala que té "una visió discrepant respecte del compliment del REB"

2 min
Aina Calvo, durant la compareixença d'aquest dijous

La delegada del govern espanyol, Aina Calvo, s'ha mostrat crítica amb la iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PP i Ciutadans perquè el Parlament presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per l'incompliment del Règim Especial de les Balears (REB) –concretament, el factor d'insularitat. "Judicialitzar els problemes polítics no és una bona estratègia", ha dit aquest dijous, durant la compareixença per explicar quins recursos de l'Estat varen arribar a les Illes durant l'any passat. "Jo no som qui ha de decidir l'estratègia de les formacions, però crec que existeix una via institucional i política", ha afegit.

Calvo també ha subratllat que "existeix una visió discrepant respecte del compliment del REB". Cal recordar les manifestacions que ja va fer la delegada al respecte a l'octubre, quan va assegurar que "no s'ha incomplert cap llei", en referència al règim especial. Com llavors, Calvo ha reiterat que la llei encara "ha de desplegar-se". "Enguany ha estat el primer any amb pressupost aprovat i s'inicia el recorregut de la legislatura. Però l'Estat està present a les Balears", ha afegit.

Quant a les reunions de Francina Armengol a Madrid, Calvo ha destacat que "és important que hi hagi converses directes de la presidenta amb diferents ministeris. "Les tres carteres [Afers Exteriors, Afers Econòmics i Indústria, Comerç i Turisme] defineixen les prioritats de l'agenda d'aquesta visita", ha continuat.

Recursos estatals

Pel que fa a les accions de l'Estat a les Balears durant el 2020, la delegada ha destacat que "han estat marcades per la necessitat de fer front a la pandèmia". "Hi ha hagut el trasbalsament de recursos extraordinaris per part del govern espanyol més gran de la nostra història", ha dit. Calvo ha fet referència al fons covid, gràcies al qual arribaren a l'Arxipèlag 438,4 milions d'euros; els 7,5 milions del fons social extraordinari, i els 618,7 milions d'euros dels ERTO, que "han protegit més de 172.000 treballadors". D'altra banda, la delegada també ha mencionat els 3.467,7 milions d'euros de línies d'avals ICO per a empreses i autònoms; els 157,8 milions d'euros de prestacions d'autònoms i els 46,8 milions d'euros que s'han invertit en polítiques actives d'ocupació.

Calvo també ha parlat dels col·lectius més vulnerables i ha detallat que 4.575 persones han rebut l'Ingrés Mínim Vital. Sobre els problemes de gestió de l'IMV, la delegada ha demanat "disculpes a tothom" i ha reconegut que "posar en marxa un nou mecanisme en situació pandèmica i amb una administració que necessita ser reformada és arriscat". D'altra banda, també han arribat 4,7 milions d'euros per a les entitats socials de les Illes –resultat de la distribució del 0,7% de l'IRPF per finançar programes dirigits a l'atenció de la pobresa i l'exclusió social.

En l'apartat de medi ambient, les Illes varen rebre 20,7 milions d'euros per finançar projectes de generació tèrmica amb fonts renovables. A més, hi va haver 4,5 milions d'euros per reparar els danys dels temporals marítims, entre ells la borrasca Glòria.

L'exposició de la delegada del govern espanyol ha rebut la crítica del coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, qui ha reclamat que "les rodes de premsa de les inversions de l'Estat fetes a les Illes Balears vagin acompanyades d'una comparació amb altres comunitats". De fet, cal recordar que les Illes són les terceres per la coa en inversions del govern espanyol als pressupostos d'enguany.

stats