Ciberatac
Societat 18/01/2024

Calvià confia a recuperar la normalitat després del ciberatac el més aviat possible

L'Ajuntament preveu haver recuperat al 90% l'àrea de gestió tributària i recaptació en uns 10 dies

ARA Balears
2 min
El batle de Calvià, Juan Antonio Amengual

PalmaL'Ajuntament de Calvià confia recuperar la normalitat després del ciberatac el més aviat possible. Així, han assenyalat que es preveu haver recuperat al 90% l'àrea de gestió tributària i recaptació el pròxim 29 de gener. El ciberatac va tenir lloc el cap de setmana passat, quan la institució va ser víctima d'un atac de ransomware (segrest de dades) per part d'un grup internacional que exigeix un rescat de deu milions d'euros. El batle, Juan Antonio Amengual, ha deixat clar que en cap cas pagaran als hackers.

Per fer front a la situació, el Consistori està col·laborant amb el CCN-CERT (Centre Criptològic Nacional-Computer Emergency Response Team) per revertir els efectes de l'atac informàtic i recuperar els sistemes. D'aquesta manera, el proper 29 de gener, després de recuperar pràcticament la normalitat en l'àrea de gestió tributària i recaptació (on actualment no es pot donar servei), preveu anar recuperant progressivament altres sistemes, d'acord amb el full de ruta del procés de recuperació, que preveu anar reforçant la seguretat al mateix temps. En aquest sentit, l'Ajuntament ha accelerat l'arribada de més de 150 equips informàtics de darrera generació, que s'aniran instal·lant les setmanes vinents.

Mentrestant, els equips d'anàlisi forense continuen investigant i ja han trobat exemplars del codi nociu (malware), que estan analitzant els equips d'especialistes en enginyeria inversa, en col·laboració amb el CCN. Aquest punt, segons han indicat, resultarà clau per caracteritzar de manera precisa l'amenaça. Així mateix, l'Ajuntament ha de fixar el que es coneix com a punt segur de restauració, és a dir, la data concreta a la qual s'han de restaurar els sistemes afectats sense que hi hagi risc. Abans d'aquesta restauració, s'ha d'assegurar que no existeixi cap tipus de porta posterior activa i que, per tant, l'atacant hagi estat totalment expulsat. D'altra banda, també s'estan examinant els equips afectats per avaluar si s'ha vist compromesa la confidencialitat de les dades.

stats