Què es cou?
Societat 04/06/2021

Es Born, un bistró que puja fort

Bep Al·lès
3 min
Ous estrellats amb sobrassada, pinyons, mel de palma i algaravia.

CiutadellaUna de les novetats d’aquesta nova temporada és l’obertura d’Es Born Cafè Bistró, que és en si un canvi de concepte i d’imatge del que fins ara era el Fusion Born. N’han renovat l’estètica, el disseny, les propostes gastronòmiques i la filosofia d’empresa, enfocada cap a un local amable, de qualitat, en què el client s’hi sent a gust. Ens presenta un ventall gastronòmic que va des dels berenars –que de segur seran un dels seus forts– als dinars i sopars, en una situació més que bona, a la mateixa plaça des Born de Ciutadella, lloc que puja molt i fort de mans de dos joves emprenedors, Óscar Ferrer i Camilo Castelló Casalí, que també porten en aquest nou grup de bars i restaurants el Marítim i el Aqua Marítim a Maó, i també el Fusion a Ciutadella.

La renovació del local ens va cridar l’atenció, com també la seva nova carta de propostes i el menú del dia, a un preu de 19,50 €, sense begudes, que es mostren atractius i suggeridors, com també l’aposta feta per Ferrer i Castelló en la contrastació d’un cuiner experimentat, com és el cas de Samuel Valencia, amb un bon bagatge i amb experiència a temples de la gastronomia internacional com el Racó de Can Fabes, del recordat Santi Santa Maria, i el Sant Celoni.

Menú de la setmana

Les propostes del menú de la setmana eren les següents: 

Com a entrants a triar: tàrtar de tonyina vermella tokio style amb guacamole; ensalada caprese Es Born; croquetes casolanes de calamarins en la seva tinta o ravioloni de formatge i ricotta amb salsa de verdures brasejades. Vam triar el tàrtar i els ravioloni i ens van encantar, no sols per la seva elaboració, sinó també per la seva presentació en plat, en què es demostra la tècnica de Samuel Valencia, que de segur posarà aquesta nova proposta com una de les principals novetats de l’estiu a Menorca.

De segon es podia triar entre un risotto de calamar i cuixot amb bolets; gall de Sant Pere a la romana amb timbal de verdures i romesco; tataki de presa ibèrica al teriyaki o entrecot de vedella amb la seva guarnició tradicional. Vam apostar pel risotto, molt ben elaborat, finor en boca i la melositat correcta. També va ser sorprenent el tataki de presa ibèrica, tant en el punt de cocció de la carn, la presentació i el toc de sal negra i del teriyaki.

Les postres tampoc tenen res a envejar a les propostes d’entrants i principals, i es podia triar entre una crema catalana cremada, un culant de xocolata amb gelat de vainilla bourbon, un mix de fruites esfèriques amb coulis de fruites vermelles o la greixonera del xef amb coco i cremós d’ametles. El mix de fruites ens va sorprendre i molt, no sols per l’elaboració i presentació, sinó per la seva explosió de sabors, i molt correcte la greixera, tot fent una aposta per la rebosteria menorquina de sempre.

Vam maridar el menú amb un ikigall, de David Seijas, amb un cupatge de 85% Xarel·lo, 10% Malvasia i 5% Moscatell d’Alexandria, que ens va donar l’equilibri d’acidesa i de fruita perfecte per a aquests plats.

Una proposta interessant és compartir els seus entrants a taula, en què no s’ha de deixar de tastar la seva bomba de carn, com les seves patates braves o les pilotes de sa mamà amb katsuobushi en mar i muntanya de sípia de platja. Són ja reconeguts els seus ous estrellats amb sobrassada, pinyons, mel de palma i algaravia o les raoles de bacallà i endívia de s’àvia amb allioli rosa i sal negra volcànica.

Els amants de la porcella quedaran seduïts per la porcelleta de Menorca cuita a baixa temperatura amb brots i vinagreta de figues ecològiques, i aquells que són d’anyell, el seu be a baixa temperatura amb herbes menorquines, demiglace dels seus sucs i timbal d’escalivada.

Aquells que són més del peix tenen el llobarro fresc amb bisquet de gamba vermella damunt parmentier de patata i fesolets; el lluç cruixent a la romana amb patata panadera en salsa verda, fonoll i carabassó, o el seu pop a la planxa, gratinat amb all i oli fumat, hummus, mojo vermell de sobrassada, tomàtigues de l’hort i herba-sana.

Les recomanacions estan fetes, ara només queda anar a tastar i viure aquesta nova experiència gastronòmica al cor de Ciutadella.

stats