Societat 22/06/2020

El Bisbat de Mallorca condemna que el moviment antiracista hagi estat "segrestat" per un altre de "violència"

La institució critica "l'acte vandàlic" contra l'estàtua de Juníper Serra a Palma

Ara Balears
3 min
El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull

PalmaEl Bisbat de Mallorca ha condemnat que el moviment antiracista hagi estat segrestat per un altre de violència, saquejos i vandalisme, i ha criticat "l'acte vandàlic" contra l'estàtua de Juníper Serra a la plaça de Sant Francesc de Palma, que ha aparegut aquest dilluns amb una pintada de "racista".

La institució ha lamentat i condemnat en un comunicat que "un moviment internacional renovat per (...) corregir les injustícies del racisme hagi estat segrestat per alguns en un moviment de violència, saquejos i vandalisme". "La desfeta d'imatges de Juníper Serra a diferents llocs dels Estats Units o l'acte vandàlic contra l'estàtua situada a la plaça de Sant Francesc de Palma n'han esdevingut els darrers exemples", afegeix.

A més, el Bisbat considera que els ordes franciscans han estat "exemplars" i que Juníper Serra "no n'és una excepció". "Va fer sacrificis heroics per protegir els indígenes de Califòrnia dels conqueridors espanyols", continua el comunicat.

Així mateix, el text no nega que "s'han produït equivocacions històriques, fins i tot per part de gent de bona voluntat". "Però de la mateixa manera que els errors històrics no es poden corregir mantenint-los ocults, tampoc no es poden justificar reescrivint la història", comenta, a més de sentenciar que "l'amor i no la ràbia és l'única resposta". Per acabar, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha fet palès el seu suport a la comunitat franciscana de Petra i ha qualificat Serra com "un exemple de bonhomia i acostament a les cultures".

Felip VI havia de visitar Petra

El president de l’Associació d’Amics del Pare Serra, Tumi Bestard –cònsol als EUA fins el 2007– es declara “molt disgustat” per les accions contra les estàtues de Serra. Demana que les imatges que hi ha a Mallorca “siguin respectades”, tot i que de moment això ja no s’ha complert a Palma. Bestard reconeix que la situació actual pot alterar l’organització de la visita del rei d’Espanya, Felip VI, que s’estava programant pera aquest mateix estiu a la població natal del missioner, Petra.

L’Associació Amics del Pare Serra assegura que està en contacte constant amb les universitats i centres d’estudis històrics de Califòrnia per tal d’analitzar les accions de protesta dels darrers dies, que consideren que malmet la figura del missioner de Petra, evangelitzador de gran part de la costa del Pacífic dels Estats Units. La vicepresidenta de l’associació, Catalina Font, ha explicat a l’ARA Balears que professors d’Història de les universitats de Los Angeles, Monterrey i San José (al Comtat de Santa Clara) “ja fa mesos que adverteixen de la mobilització de grups organitzats pagats per fer malbé la imatge del pare Serra i posar-ne en dubte la humanitat en la tasca evangelitzador que va dur a terme, sempre des del respecte”.

Carta per la convivència

Font explica que a la ciutat de Ventura, un dels indrets on hi ha la petjada del pare Serra i on es temen més accions de protesta, en un intent de calmar els ànims, la representant de la comunitat indígena Banda Barbareña, Julie Tumit; el batle, Matt la Vere, i el pastor Tom Lewant, han signat una carta per la convivència. “La veritable conversa i convivència s’ha d’aconseguir amb el cor i la ment oberta, remarquen a la missiva que ens han fet arribar”, explica la vicepresidenta de l’Associació.

Enmig d’aquesta onada de ressentiment contra les figures històriques de la colonització a la costa oest dels Estats Unitats, i de la repercussió de les pintades a l’estàtua del missioner davant l’església de Sant Francesc a Palma, l’Associació d’Amics del Pare Serra té previst, el proper dia 1 de juliol, reobrir el museu a la vila natal del franciscà, després de tres mesos de tancament a causa de la pandèmia de covid-19. Temen per la integritat de l’escultura de Serra a la plaça que duu el seu nom a Petra. Tot i això, Bestard espera que “al monument no li passi res”.

stats