Medi Ambient intenta salvar l'arbre centenari de la plaça de la Reina

El bellaombra pateix un procés infecciós que en fa perillar la conservació

L’arbre de la plaça de la Reina, de Palma, de l’espècie bellaombra, i que està inclòs al Catàleg d’Arbres Singulars de les Illes Balears des de 2003, pateix un procés infecciós que en fa perillar la conservació. La malaltia es va veure a mitjan juliol, quan va sofrir la fractura d’un dels cimals, que va ferir dues persones i va ocasionar danys en un cotxe. Això va deixar al descobert una podridura interna i avançada, abans invisible. Les ferides a l'arbre mateix, ocasionades per la caiguda de la branca, han estès la podridura, que abasta una zona més àmplia de la base de l’arbre.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha extret mostres de l’arbre per determinar el tipus d’infecció i ha promogut la visita i l'assessorament d’especialistes en arboricultura ornamental. En funció dels resultats dels estudis, s’hi aplicaran fungicides i s'hi faran les intervencions necessàries per tal de salvar l’exemplar.

Aquest arbre és propietat de l’Ajuntament de Palma i té aproximadament un segle d’edat, una altura aproximada de 14 metres, el perímetre de tronc supera els 5 metres i la copa té 20 metres de diàmetre. Es tracta d’una espècie de planta de port arbori (Phytolacca dioica), caracteritzada per la seva bona ombra i per la forma i el creixement del tronc i les arrels. La seva fusta és molt lleugera i combina capes llenyoses amb capes esponjoses, on acumula aigua i midó.

Se sap que aquesta espècie és molt sensible i, en casos de podridura, és molt difícil de tractar. Aquest problema va afectar fa uns anys la bellaombra de la Trapa, que va haver de ser regenerada d’arrel. Des dels diferents organismes implicats en la conservació d’aquest patrimoni natural i cultural, s’actua de la manera més eficient per preservar l’exemplar i s'hi fa tot el possible per recuperar-lo, sense posar en risc la seguretat dels ciutadans.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF