Societat 02/12/2021

Les Balears són la comunitat on els joves ho tenen més difícil per comprar habitatge

L'Anuari de la Joventut de les Illes 2021 revela que la feina remunerada no permet obtenir una autonomia econòmica a les noves generacions

2 min
Vista aèria de Palma

Palma"Les Balears són una de les comunitats on més inaccessible és l'habitatge. Estan en el primer lloc quant a cost més elevat a compra i en el segon quant al lloguer", ha afirmat aquest dijous la membre del Grup d'Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES) de la Universitat de les Illes Balears Belén Pascual Barrio. Josep Lluís Oliver Torelló i ella són els autors de la introducció de l'Anuari de la Joventut, que han presentat aquest dijous dematí a Ca n'Oleo.

Precisament, l'emancipació és una de les qüestions en què l'Anuari posa l'accent. Les principals dades provenen del primer capítol, que és l'informe del segon semestre de 2020 de l'Observatori de l'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya. Segons aquest, "el pagament d'un habitatge el 2020 era inviable per a una persona jove en solitari", atès que "l'import d'una renda mitjana de lloguer suposava fins al 111% del seu salari", mentre que aquesta xifra era del 105% el 2019.

L'Anuari de la Joventut de les Illes Balears 2021 el formen 16 articles amb una sèrie d'indicadors i de reflexions sobre el context, les perspectives de futur i les vivències del jovent en temps de covid. L'emancipació, la participació i la prevenció en la salut mental són algunes de les idees clau. Amb tot, les baixes expectatives de futur i la vulnerabilitat que pateixen els joves representen el fil conductor del conjunt d'articles monogràfics, que tracten sobre emancipació, ocupació, pobresa i participació a les Balears.

Pel que fa a l'activitat econòmica, les xifres que recull l'anuari revelen que "la feina remunerada no representa l'obtenció d'una autonomia econòmica per als joves de les Balears" i que, per tant, "no permet l'emancipació" del col·lectiu. En aquest sentit, Belén Pascual ha destacat que la destrucció de llocs de feina durant el principi de 2020 va afectar especialment aquest col·lectiu. Malgrat la recuperació econòmica del segon semestre, aquesta "no va ser suficient per davallar la taxa d'atur" entre els joves.

Quant a les xifres de pobresa, el document afirma que el 31,5% del jovent que viu de lloguer pateix un sobreendeutament, davant el 17% de la mitjana de l'Estat. Així, més del 40% de la seva renda disponible va directament a pagar les mensualitats del lloguer. A més, en el 33,6% dels habitatges joves ja existents, no hi havia cap persona treballant, al mateix temps que el sou mitjà d'una persona jove es va reduir un 11,78% en comparació al 2020.

Es multipliquen per cinc els receptors de la Resoga

Per altra banda, l'Anuari recull les dades sobre joves que es beneficien de la Renda Social Garantida (Resoga) del Govern. El nombre de persones d'entre 18 i 29 anys que l'han rebuda aquest darrer any s'ha multiplicat per cinc, mentre que el 83,1% d'aquests casos era la primera vegada que la demanaven. Destaca el fet que el 61% d'aquestes persones eren dones i que la majoria sol tenir càrregues familiars, una situació laboral precària o no pot accedir a les prestacions d'atur.

Aquest document és el resultat de la col·laboració entre l'Institut Balear de la Joventut (IBJove), de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, la Direcció Insular de Participació i Joventut del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, la Fundació Guillem Cifre de Colonya de Colonya, Caixa d'Estalvis de Pollença, i el Grup d'Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES) de la Universitat de les Illes Balears.

stats