Societat 19/11/2021

Les Balears, la cinquena comunitat de l'Estat amb més pacients crítics per covid-19

La taxa d'ocupació de les UCI és la segona més alta de l'Estat

2 min
Una UCI de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaLes Illes Balears són la cinquena comunitat autònoma de l'Estat amb un major nombre de pacients ingressats a les Unitats de Cures Intensives a causa del coronavirus. Segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, actualment a l'Arxipèlag 28 illencs estan ingressats a l'UCI, una xifra que només superen Andalusia (47), Catalunya (108), el País Valencià (52) i Madrid (68).

A més, les Balears són la segona comunitat amb un major percentatge de llits de cures intensives ocupats per aquests pacients (8,61%), només per darrere d'Aragó, que té un 10,91% d'aquests llits ocupats per pacients amb coronavirus. En les darreres setmanes tant a l'Estat com a l'Arxipèlag s'ha registrat un increment notable de tots els indicadors de la pandèmia i la xifra de pacients crítics a causa del virus també ha augmentat significativament. De fet, en els darrers 15 dies el nombre d'illencs ingressats a les Unitats de Cures Intensives dels hospitals de l'Arxipèlag ha augmentat quasi un 50%. Així, 5 de novembre 19 pacients estaven ingressats a les UCI, mentre que aquest dijous la xifra s'ha elevat fins als 28.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

La pressió hospitalària també ha augmentat en el seu conjunt. En les darreres dues setmanes el nombre de pacients ingressats a planta a causa del coronavirus ha pujat un 46%, mentre que la xifra d'illencs atesos per Atenció Primària s'ha incrementat un 68,6%. Tot i que Salut ha descartat, en reiterades ocasions, que la sisena onada del coronavirus hagi arribat a les Illes Balears, sí que han reconegut certa preocupació davant l'augment de contagis i sobretot l'arribada de les festes de Nadal, que suposaran un gran increment de les reunions socials.

La vacunació continua estancada i Sanitat aposta per la tercera dosi

El govern espanyol va anunciar aquest dimarts que les persones majors de 60 anys i tot el personal sanitari i sociosanitari rebran la tercera dosi. Davant l'estancament del ritme de vacunació i l'augment de contagis, l'Estat aposta per la dosi de reforç per frenar el repunt de contagis i de tots els indicadors de la pandèmia. Inicialment aquesta dosi només l'havien de rebre els majors de 70 anys, però ara ja s'ha ampliat a la franja d'edat dels nascuts entre el 1951 i el 1961.

Actualment s'està debatent arreu del continent europeu si la tercera dosi l'han de rebre totes les persones que ja hagin rebut les dues primeres (o una en cas de la dosi de Janssen) independentment de l'edat. De fet, aquest dimecres, l'Agència Europea de Medicaments ha donat per fet que caldrà generalitzar la tercera dosi. Segons han informat, però, els experts europeus encara estudien quin és el millor moment per administrar-la.

stats