Societat 01/10/2021

Les Balears no rebran, per ara, més vacunes contra el coronavirus

185.913 illencs encara no s'han vacunat i Salut no en pot localitzar el 60%

2 min
Dosis de la vacuna contra el coronavirus

PalmaL'Estat no enviarà, fins a nova ordre, més vacunes contra el coronavirus a les Illes Balears. Segons ha informat el Servei de Salut, el Ministeri de Sanitat va informar les comunitats autònomes que no rebrien més dosis fins que no utilitzassin totes les que tenien guardades als congeladors. La frenada del ritme de vacunació, tant a les Balears com a l'Estat, ha obligat el govern espanyol a prendre mesures per evitar que les dosis caduquin emmagatzemades als ultracongeladors i, per això, l'enviament de vacunes ha quedat suspès temporalment.

La xifra de vacunes que s'administren diàriament és pràcticament testimonial i això ha suposat que –a més de no rebre més dosis– Salut hagi tornat a l'Estat més de 33.000 dosis que estaven a punt de caducar per cedir-les a altres països on el ritme de vacunació o la població encara no vacunada sigui superior. La majoria de dosis que es van tornar eren de Janssen i AstraZeneca, ja que els grups autoritzats per rebrer-les ja estan vacunats quasi completament, tot i que també hi havia algunes dosis tant de Pfizer com de Moderna.

Actualment, els congeladors de les Illes Balears emmagatzemen més de 300.000 dosis que actualment s'estan utilitzant, a més de per la vacunació i segones dosis administrades diàriament, per les terceres vacunes que es posen tant als usuaris com als treballadors de les residències de gent gran de l'Arxipèlag. Cal recordar que per tal de blindar les residències davant el coronavirus, el Ministeri de Sanitat va decidir administrar una tercera dosi de reforç a aquest col·lectiu, especialment vulnerable per la condició de persones fràgils d'edat avançada i amb pluripatologies. A les Illes, l'administració del vaccí va començar dijous de la setmana passada i està previst que durant la primera setmana d'octubre es doni per finalitzada.

185.913 illencs encara no s'han vacunat

Actualment, 848.954 illencs (un 82,03% de la població diana) ja han rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna, mentre que la xifra de balears immunitzats davant el virus és de 829.935 (el 80,20%). Així, 185.913 residents a l'Arxipèlag encara no s'han vacunat i 24.033 ja han informat la Conselleria de Salut que, per ara, no tenen intenció de fer-ho.

Un dels grans problemes per impulsar de nou la campanya de vacunació i arribar a percentatges d'immunització més propers al 100% és la dificultat per localitzar aquells illencs que encara no han rebut cap dosi. La Conselleria de Salut va admetre que no pot localitzar el 60% dels illencs que no s'han vacunat. Els motius pels quals Salut no ha pogut contactar amb aquestes persones són diversos. Pot ser que hagin canviat de telèfon i l'IB-Salut no disposi del nou número, que hagin anat a viure a altres països o que estiguin empadronats a les Balears, però resideixin a una altra comunitat autònoma, entre d'altres. És en aquest darrer supòsit en el qual estan treballant tant Salut com el Ministeri de Sanitat, per poder comprovar si efectivament s'han vacunat a les comunitats on resideixen.

stats