Societat 29/06/2023

Les Balears ja són la segona comunitat amb els preus d'habitatge més cars de tot l'Estat

Segons les dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el preu taxat ha pujat un 20% en quatre anys, i Santa Eulària ja és la més cara d'Espanya

2 min
Construcció de nous xalets.

PalmaLes Balears no deixen de batre rècords en matèria del preu de l'habitatge. Les dades oficials del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana retraten una nova fita el primer trimestre del 2023, amb una mitjana de preu per metre quadrat a totes les Illes de 2.802 euros. Es tracta de la mitjana més alta de la història de les Illes, i ja només està superada per la Comunitat de Madrid, amb 2.978. En canvi, el País Basc, que històricament arrossega uns preus alts de l'habitatge, queda en 'només' 2.540 euros el metre quadrat.

Les dades corresponen al preu de les taxacions immobiliàries i, per tant, parteixen de la realitat i retraten l'escalada de preus. Alguns especialistes ja han advertit que aquestes xifres no són necessàriament les que s'acaben pagant en la compravenda, ja que poden ser més altes, però en tot cas serveixen per veure la complicada situació de l'accés a l'habitatge. I és que només en quatre anys, el preu del metre quadrat taxat a les Illes ha passat de 2.321 euros el metre quadrat el primer trimestre de 2019 a 2.802 el 2023, cosa que suposa la pujada més alta de tot l'Estat, amb un 20% d'increment.

L'altra comunitat més alcista, Madrid, ha vist com els preus pujaven un 13%, mentre que el País Basc només ha experimentat un augment del 5,6%, mentre que Catalunya, que a causa dels alts preus de Barcelona també es troba al capdavant de les comunitats amb elevats costos d'habitatge, ha registrat un increment de preus d'un 8,3% en tres anys, lluny del cas balear.

Si s'analitza el que ha passat en una dècada, els resultats són realment exponencials, amb una pujada del preu taxat per metre quadrat del 53% en el cas de les Balears. Un habitatge de 100 metres es taxava per 232.000 euros, i ara ja es troba en 280.000. No cal oblidar que es tracta de preus mitjans, ja que a les capitals com Palma, o les principals localitats eivissenques, els preus taxats encara són molt més exagerats. És el cas de Santa Eulària, amb 4.682 euros el metre quadrat, que supera l'habitual campiona de ciutats cares per comprar un pis, com és Sant Sebastià, amb 4.500 euros el metre quadrat.

Palma, amb 2.585 euros el metre quadrat taxat, no es troba encara entre els termes municipals més cars de l'Estat, ja que hi ha diferències de preu significatives segons les zones de la ciutat. En canvi, Calvià, amb més de 3.900, sí que ja és un dels municipis on és més difícil accedir a l'habitatge. El preu per metre quadrat de Barcelona ciutat és de 3.580 euros.

stats