Societat 10/11/2020

Les Balears tenen brots actius de coronavirus a 13 residències, amb 466 usuaris aïllats

A Eivissa, hi ha contagis a les sis residències de l'illa, encara que en quatre només hi ha treballadors afectats

Elena Navarro
3 min
Una usuària d'una residència de gent gran. / CRISTINA CALDERER

PalmaUn total de 13 residències de gent gran de les Illes Balears tenen actualment brots actius de covid-19. Aquests afecten –segons dades del 9 de novembre– 91 usuaris, un 75% dels quals estan hospitalitzats. A causa dels contagis, 466 residents estan en aïllament. Quant a la situació dels professionals, n'hi ha 70 amb el contagi actiu (que representen l'1,7% del total de professionals), i 52 més estan en quarantena.

El darrer brot que la Conselleria de Salut ha detectat és el de la Residència de Llevant, a Mallorca, que afecta deu ancians. Tots han estat traslladats a l'Hospital de Llevant. Ja s'ha cribrat el centre i ara s'esperen els resultats. A banda d'aquest cas, a l'illa hi ha sis residències més amb casos actius. La més afectada és DomusVi Can Carbonell, que està intervinguda per Salut d'ençà de dissabte: 27 usuaris i 12 professionals del centre estan infectats.

A la Llar d'Ancians de Palma hi ha, de moment, 11 ancians i 6 treballadors amb el contagi actiu; a la DomusVi Santanyí, aquest dilluns hi quedaven 4 residents i 3 treballadors i està previst engegar-hi un altre cribratge els propers dies; a la Residència la Bonanova, 7 usuaris continuen infectats i hospitalitzats, i a Bocambilia s'ha detectat un professional actiu i en el primer cribratge ningú no ha donat positiu. Per últim, a la residència La Posada dels Olors d'Artà fa 13 dies que no hi ha cap persona contagiada i, per tant, d'aquí a una setmana es donarà per tancat el brot (han de passar 20 dies per considerar-lo superat).

Un fet que preocupa especialment a Salut –així ho va admetre la consellera de Salut, Patrícia Gómez, en la seva darrera compareixença, divendres passat– és la situació a Eivissa. A la pitiüsa major totes les residències tenen contagis i dilluns els brots afectaven un total de 81 persones: 36 treballadors i 44 usuaris. A Mallorca hi ha 81 persones afectades als centres (59 residents i 22 professionals), però s'ha de tenir en compte que hi ha molts més centres que a Eivissa.

Cal dir que, pel que fa als centres eivissencs, n'hi ha quatre que només tenen treballadors contagiats. És el cas de Cas Serres (16 afectats), Can Blai (5), Sa residència (2) i la Residència Can Raspall per a persones amb discapacitat, on s'ha detectat una treballadora positiva i ara es farà un nou cribratge a tots els residents.

D'altra banda, el brot a la residència Reina Sofia –encara intervinguda per Salut– ha provocat la mort de tres usuaris, mentre que 35 continuen amb el contagi actiu i 17 estan hospitalitzats. També s'han infectat 15 treballadors. Per últim, a Sa Serra s'han detectat tres professionals i un usuari contagiats. A Menorca, el brot al geriàtric del municipi ha deixat quatre treballadors infectats, i al cribratge tots els residents han estat negatius.

Es dupliquen els contagis

Els contagis de coronavirus a les residències de gent gran de les Balears s'han duplicat en les darreres dues setmanes i han passat de 44 casos actius el 25 d'octubre a 91 aquest dilluns. Les infeccions entre els professionals que treballen en aquests centres també van a l'alça i passen de 38 treballadors actius a 70 en aquests 15 dies. Pel que fa a les hospitalitzacions, hi ha 68 ancians ingressats, 28 més. En aquest període, la Conselleria ha notificat set morts de residents per covid-19.

Cal recordar que ara per ara el Govern té intervinguts dos centres de persones grans: la DomusVi Can Carbonell de Marratxí i la Reina Sofia d'Eivissa. A banda d'aquestes, Salut ha intervingut durant la pandèmia Bell Entorn, Sèniors Inca, Oasis i DomusVi Palma. També es va prendre el control sanitari de la Nova Residència del Patronat Joan XXIII d'Inca per a persones amb discapacitat intel·lectual.

stats