Societat 09/11/2020

Els contagis de covid-19 a les residències de gent gran es dupliquen en dues setmanes

Han passat de tenir 44 casos actius el 25 d'octubre als 91 que ha notificat aquest dilluns la Conselleria de Salut

Elena Navarro
2 min
Sanitaris de Son Espases que tracten el covid-19. / ISAAC BUJ

PalmaEls contagis de coronavirus a les residències de gent gran de les Balears s'han duplicat en les darreres dues setmanes i han passat de 44 casos actius el 25 d'octubre a 91 aquest dilluns. Les infeccions entre els professionals que treballen en aquests centres també van a l'alça i passen de 38 a 70 treballadors actius en aquests quinze dies. Pel que fa a les hospitalitzacions, hi ha 68 ancians ingressats, 28 més. En aquest període, la Conselleria ha notificat 7 morts de residents per covid-19.

Cal recordar que ara per ara el Govern té intervinguts dos centres de persones majors: la DomusVi Can Carbonell de Marratxí i la Reina Sofia d'Eivissa. En el cas de la residència a Mallorca, Salut va anunciar la intervenció divendres, després que s'hi hagués detectat un brot amb 5 treballadors i 17 ancians, tots ells hospitalitzats. En el cas de la residència eivissenca, segons les darreres informacions, té 35 residents i 11 treballadors infectats. A Menorca, l'Ajuntament de Maó va comunicar el mateix dia el contagi de tres usuaris de la residència geriàtrica del municipi.

El Govern ha intervingut fins ara sis residències des de l'inici de la pandèmia: Bell Entorn, Sèniors Inca, Oasis i DomusVi Palma, DomusVi Can Carbonell i Reina Sofia. També es va prendre el control sanitari de la Nova Residència del Patronat Joan XXIII d'Inca per a persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta acció suposa que tant la direcció com el personal de les residències queden sota la direcció de les persones designades per la Conselleria durant 20 dies.

En la darrera compareixença, tant la consellera de Salut, Patrícia Gómez, com el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, van alertar que, malgrat que la pandèmia està en una situació d'estabilitat a l'Arxipèlag, les residències de gent gran estan patint un augment dels brots. En aquest sentit, van demanar extremar les precaucions.

A més, aquest dilluns Arranz ha admès en una entrevista a IB3 Ràdio que manca personal sanitari a les residències de gent gran. El portaveu ha explicat que quan s'han intervingut alguns d'aquests centres s'han adonat que dos dels problemes són "la manca de personal i la falta de formació d'alguns treballadors".

stats