Societat 07/02/2020

Balears, Catalunya i el País Valencià acorden un full de ruta per la sensibilització lingüística

Tenen com a objectiu principal promoure i fomentar l'ús de la llengua catalana

Ara Balears
2 min
Trenzano, Franquesa i Defior

PalmaEls governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià continuen forjant un full de ruta per a la sensibilització lingüística en àmbits com la salut, la promoció del canvi d'hàbits lingüístics i el foment de la llengua.

La directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, i el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, s'han reunit aquest divendres al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la setena reunió de coordinació sobre política lingüística entre els tres governs.

Per als tres governs, la presència de la llengua en la televisió i la reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques "és una prioritat" i han establert una via per compartir projectes i línies de col·laboració.

Els tres governs han coordinat estratègies per impulsar l'ús de la llengua pròpia que comparteixen en àmbits com l'acreditació de coneixements de llengua i l'accés a la funció pública, la sensibilització lingüística en àmbits com la salut, la promoció del canvi d'hàbits lingüístics, el foment de la llengua en empreses, productes audiovisuals i videojocs.

En la reunió s'ha valorat l'informe del Comitè de Ministres del Consell d'Europa sobre l'aplicació a l'Estat de la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries. Els directors generals demanen a l'Estat l'aplicació de les recomanacions d'acció immediata: la modificació de la Llei orgànica del poder judicial per garantir l'ús del català en els procediments judicials i l'ús del català en el si de l'Administració de l'Estat. En relació amb aquest punt, en la reunió s'ha avaluat l'escassa presència de la llengua pròpia en webs i portals de l'Administració de l'Estat. S'han abordat per primera vegada en aquestes reunions les accions desenvolupades per promoure la llengua de signes catalana.

stats