Societat 09/03/2021

Les Balears i les Canàries seran les úniques comunitats que no es tancaran per Setmana Santa

A les Illes ja s'exigia una PCR als viatgers i els peninsulars no hi podien entrar si no acreditaven un motiu justificat

ARA Balears
2 min
Un passatger a l'aeroport de Palma

PalmaLes Balears i les Canàries seran les úniques comunitats autònomes que no es tancaran perimetralment per Setmana Santa, segons ha informat l'agència Efe, malgrat que això, a la pràctica, canviarà poc la situació actual. Així, el Ministeri de Sanitat accepta la petició que la Conselleria de Salut va fer en l'anterior Consell Interterritorial de Salut: que no s'obligui a perimetrar els arxipèlags perquè ja s'hi limita l'arribada de viatgers i s'hi fan controls sanitaris d'accés als ports i aeroports. Cal recordar que, en l'anterior reunió entre el Ministeri i les conselleries de Salut, el govern d'Espanya ja va proposar prohibir la mobilitat entre comunitats i establir el toc de queda entre les 22 h i les 6 h a tot el territori.

Com que tota la Península estarà perimetrada, que les Illes no ho estiguin no genera canvis importants, ja que igualment els residents peninsulars no podran sortir dels seus territoris. Cal recordar també que des del 20 de desembre i fins al 9 de maig només es pot accedir a les Balears, des de qualsevol altra comunitat, amb un motiu justificat que, a més, s'ha d'acreditar. A tot això cal afegir també que encara que s'hi aplicàs el tancament perimetral els viatgers internacionals haurien pogut viatjar igualment a les Illes, tal com poden continuar fent, -sempre amb una PCR negativa si venen de països en risc-, perquè només afecta els moviments interiors. A escala insular, encara està per definir si es perimetrarà cada una de les Illes o es permetran els viatges dins de l'Arxipèlag. Ara com ara, continua el tancament d'Eivissa i Formentera respecte de les altres illes, a l'espera que es revisin les mesures en el Consell de Govern d'aquest divendres.

Malgrat que no hi hagi tancament, els illencs que viuen fora de les Balears no podran tornar per visitar els familiars precisament perquè les comunitats on resideixen estaran tancades. Sí que ho podran fer els residents que estan temporalment fora, però mantenen l'empadronament a l'Arxipèlag, atès que, segons el decret d'Estat d'Alarma, el retorn al lloc d'origen es considera que és un viatge justificat. Altres motius són la feina, cuidar una persona dependent o per estudis, entre més. Cal tenir en compte però que molts illencs que viuen a la península mantenen l'empadronament a les Balears per gaudir del descompte de resident en els viatges que hi fan.

La proposta del Ministeri s'ha debatut avui en la Comissió de Salut Pública i arribarà demà al Consell Interterritorial, on s'haurà de debatre i ratificar. El document, que té l'aprovació de la majoria de les comunitats, serà d'obligatori compliment. D'altra banda, fonts pròximes a Efe els han assegurat que el Consell també estudiarà mesures pel pont de Sant Josep, ja que és festiu a comunitats com Madrid, el País Valencià, Extremadura, Múrcia, Navarra i Galícia.

El pla per Pasqua del govern espanyol també estableix un màxim de quatre persones en les reunions socials i recomana no abaixar el nivell d'alerta en què es troben les comunitats des de les dues setmanes prèvies a les festes, encara que els indicadors siguin favorables. En aquesta línia, s'ha acordat també "desaconsellar expressament les trobades socials a domicilis o en altres espais tancats amb persones no convivents". Per conscienciar-ne la ciutadania, el govern d'Espanya llançarà la campanya 'No salvem setmanes, salvem vides'. 

stats