La UE amenaça AstraZeneca: "No exportarà mentre no compleixi el contracte"

La farmacèutica anglosueca només ha lliurat fins ara el 10% del que havia previst per al primer trimestre, diu la presidenta de la Comissió

3 min
Ursula von der Leyen, aquest matí a Brussel·les, durant l'anunci de la compra de 300 milions de vacunes de Pfizer/BioNTech

LondresAmenaça directa de la presidenta de la Comissió Europea a AstraZeneca. La farmacèutica no tornarà a exportar vacunes des de territori de la Unió mentre no compleixi el contracte. L'anunci l'ha fet Ursula von der Leyen en una trobada amb dones periodistes aquest dilluns a Brussel·les, amb qui s'ha reunit amb motiu del Dia Internacional de la Dona, i també en una entrevista amb un diari de la República Federal d'Alemanya.

La restricció de les exportacions continuarà vigent fins que el fabricant no incrementi significativament els lliuraments compromesos a Brussel·les. "AstraZeneca ha d'augmentar els seus esforços. En cas contrari, no podem permetre les exportacions", ha dit.

Von der Leyen ha assegurat també que, fins ara, només n'ha lliurat el 10% del que estava pactat. En el primer trimestre de l'any, la companyia s'havia compromès a arribar als 90 milions de dosis per després rebaixar la quantitat als 31 milions i, posteriorment, revisar-la a l'alça fins a 40. Però si el percentatge donat per Von der Leyen és exacte, en aquest cas només hauria lliurat fins ara entre 9 milions, d'acord amb les estimacions inicials, i 10,7 milions, segons dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

En qualsevol cas, es tracta de menys de la quarta part del que, finalment, es va comprometre a finals de gener (40 milions), quan va comunicar per primera vegada que no podria complir amb el que havia pactat. Fa dues setmanes, a més, AstraZeneca també va informar les autoritats de Brussel·les que tornaria a incomplir les partides de subministrament acordades per al segon semestre del 2021. Dels 180 milions de dosis compromeses, no arribarà ni a la meitat.

Von der Leyen ha tret com a exemple d'operativitat el cas de les 250.000 vacunes que Itàlia va bloquejar, i que AstraZeneca enviava a Austràlia la setmana passada. En aquest sentit, la presidenta de la Comissió ha afirmat que la companyia ha d'explicar per què pot fer un enviament a un país tercer mentre no pot complir els compromisos signats amb la Unió.

La prohibició d'Itàlia va ser possible després que el nou govern del primer ministre Mario Draghi es decidís a fer servir per primer cop el mecanisme posat en marxa a tal efecte per la Comissió després que a finals de gener esclatés la crisi de les vacunes. Aquest sistema d’autorització d’exportació requereix que els estats membres donin la seva aprovació prèvia abans que les vacunes produïdes per la UE es puguin enviar fora del bloc dels 27.

Durant la trobada amb les periodistes, la presidenta de la Comissió també ha assegurat: "Des del principi he donat suport a Itàlia en la seva decisió perquè, com veiem, AstraZeneca està lliurant per sota del 10 per cent del que s'ha contractat durant el primer trimestre", ha dit, i ha insistit en recordar la dada. I ha advertit que AstraZeneca corre el risc de patir un altre bloqueig exportador si persisteixen els retards en els lliuraments.

Segons el contracte publicat per la cadena de televisió pública italiana RAI, el cost de la compra de la UE a AstraZeneca equivalia a 870 milions d'euros. Fins a finals de juny, la primera previsió era la de lliurar 270 milions de dosis.

Segura per als majors de 65 anys

Itàlia, precisament, va autoritzar ahir la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 65 anys després que fa poc més d'una setmana també la recomanés per als majors de 55 anys. El mateix camí han fet Grècia i Romania, que consideren que és una vacuna prou segura i que pot ajudar a accelerar la vacunació dels més vulnerables. Espanya, en canvi, es manté enrocada en la seva negativa de posar-la només als menors de 55 anys malgrat les crides dels col·legis de metges de Catalunya i de la majoria d'experts en epidemiologia per eliminar aquests límits.

stats