Urbanisme
Societat 12/07/2024

L'arquitecte dels dotze apartaments il·legals d'Andratx diu ara que el projecte de demolició és incomplet

Demana al jutjat que s'hi incloguin els fonaments. Si la justícia accepta la seva petició, es tornarà a endarrerir el procés

2 min
Els apartaments de Cala Llamp. / MICHELS

PalmaL'arquitecte que va projectar els dotze apartaments il·legals de Cala Llamp ha presentat un escrit al jutjat per tal de demostrar que el projecte de demolició, ja en fase final, és incomplet. Segons aquest tècnic, l'Ajuntament d'Andratx ha redactat de manera incompleta les bases i el projecte per enderrocar els edificis, ja que no ha inclòs els fonaments, ni una sèrie d'elements subterranis que formen part de l'estructura de l'edifici.

En l'escrit que ha presentat al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma, l'autor del projecte de Cala Llamp afirma que, durant una visita que els tècnics municipals varen fer l'any 2017, "se'ls va informar" de l'existència d'aquests elements dedicats a suportar l'edifici i a assegurar-ne tota l'estructura.

Segons recorda aquest arquitecte, "l'Ajuntament és responsable de la demolició de tot allò que s'ha construït en la llicència declarada il·legal i de la restitució completa dels terrenys a la situació anterior a l'inici de les obres". En el seu escrit, es dedueix que l'arquitecte de l'edifici argumenta que és imprescindible redactar un nou projecte de demolició.

Ara la paraula la tindrà el jutjat, que ha rebut reiterades peticions per part del denunciant inicial, el GOB, de dur a terme una demolició que du 15 anys de retard. El 2009 es va produir la primera sentència que va donar la raó al GOB, si bé la confirmació definitiva de la il·legalitat dels edificis es va produir el 2017.

El projecte actual de demolició, elaborat pels tècnics municipals, tenia feta una previsió de cost de 364.000 euros, i aquesta quantitat era considerada massa ajustada per les empreses del sector. Ara, si el jutge determina que cal fer un nou projecte, a part d'una importantíssima dilació en el temps, el cost per als andritxols seria molt superior. En tot cas, l'actual ja és la segona licitació per enderrocar, ja que la primera no es va poder dur a terme per un incident d'execució, atès que una de les parts va demanar que se'n constituís una garantia.

De moment es lloguen a turistes

Segons va poder constatar la policia local d'Andratx en una visita del dia 4 de març, es du a terme una activitat de lloguer a turistes en algunes de les propietats. Per tant, no només s'ha constatat que estan ocupats, sinó que, a més, s'hi fa una activitat de lloguer que controla una empresa immobiliària.

De moment caldrà esperar la resolució del jutge, però la demolició dels 12 apartaments il·legals de Cala Llamp, en els quals va estar vinculat l'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo, encara no ha escrit el darrer capítol.

stats