Societat 20/03/2019

Armes, nostàlgia neonazi i ficció política: el grup darrere de l'alemany detingut a Mallorca

Devers 18.000 persones podrien formar part de l'anomenat Moviment Ciutadà del Reich

Anna Schnabel
2 min
Una parella de guàrdies civils, en una imatge d'arxiu

PalmaA Michael Leopold Stiegler, que va detenir dilluns la Guàrdia Civil a Peguera per haver posat una bomba a la ciutat alemanya de Burglengenfeld, la policia germànica el tenia fitxat com a membre d'un col·lectiu d'ultradreta conegut com el Moviment Ciutadà del Reich (Reichsbürgerbewegung), segons publica el 'Mallorca Zeitung'. Aquest grup eclèctic de nostàlgics preocupa els cossos de seguretat i les autoritats alemanyes pels vincles que té amb el neonazisme violent. Alguns dels membres han tingut topades amb la policia i se'ls han confiscat autèntics arsenals.

Els membres d'aquest col·lectiu mantenen la ficció que la República Federal d'Alemanya és il·legítima i, en canvi, defensen la vigència de la Constitució de Weimar de 1919, que s'extingí a les acaballes de la Segona Guerra Mundial. Rebutgen, per tant, la legalitat del govern alemany i reclamen la vigència, avui dia, del Reich –l'imperi– alemany. Cal tenir en compte que la darrera etapa del Reich alemany és la de l'anomenat III Reich, el liderat per Adolf Hitler.

L'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució ha estimat que hi ha prop de 18.000 persones que donen suport a aquest moviment neonazi. És un 80% més que el 2016, segons recullen alguns mitjans alemanys, com DW News. Amb tot, algunes investigacions sobre el moviment apunten que aquest increment no es deu tant a l'allistament de nous membres sinó al descobriment de persones que ja mantenien aquestes creences des de feia temps. Segons el portaveu de l'oficina ,uns 1.200 partidaris del moviment tenen llicències d'armes.

Una frase que els membres del Moviment Ciutadà del Reich utilitzen habitualment és que l'Alemanya moderna no és més que una "societat limitada" o una construcció administrativa en un país encara ocupat per potències estrangeres. Molts dels seguidors també són antisemites i sostenen la validesa de l'organització territorial del Reich alemany del 1937, inclosos els territoris que actualment formen part de Polònia. D'altres, fins i tot, han declarat els seus propis microestats.

Tendència creixent als atacs violents

El Moviment Ciutadà del Reich és un moviment plural i sense un lideratge coherent. Abraça des d'ideòlegs d'extrema dreta fins a aquells que només pretenen eludir impostos. Amb tot, es tracta d'un grup que preocupa la policia per la seva tendència creixent als atacs violents, segons explica 'The Guardian'.

En els darrers anys, la policia ha descobert grans amagatalls d'armes en escorcolls als habitatges dels membres del grup. A més, darrerament les autoritats alemanyes també han revocat permisos d'armes a centenars de seguidors del moviment, alguns dels quals argumenten que tenen dret a defensar la seva propietat. El 2016, un membre del Reichsbürgerbewegung va disparar un oficial de policia, qui li va tornar els trets i el va matar. Al membre del moviment li varen trobar un arsenal de més de 30 armes de foc que havia anat acumulant.

stats