Escàndol
Societat 02/04/2024

Armengol declararà en la comissió d'investigació del Senat sobre el cas Koldo

El PP cridarà la presidenta del Congrés i no descarta fer el mateix amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez

ARA Balears
3 min
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, el passat dimarts en roda de premsa.

PalmaEl portaveu del PP i vicesecretari de Cultura, Borja Sémper, ha anunciat aquest dilluns que el seu partit cridarà a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, perquè comparegui davant de la comissió d'investigació del Senat sobre el cas Koldo –que es constitueix aquest dimarts–, relatiu a la presumpta trama de comissions per la compra de mascaretes durant la pandèmia. A més, ha assenyalat que no descarta citar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons ha informat Europa Press. Sémper ha considerat que "s'acabarà demostrant que Pedro Sánchez ho sabia" i que "va tapar" aquesta presumpta trama de corrupció.

Sémper ha posat el focus en Francina Armengol després que es fes públic que l'exassessor d'Ábalos, Koldo García, mantenia una interlocució directa amb l'expresidenta de les Balears i actual presidenta de la Cambra Baixa durant l'adjudicació dels contractes de les mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión i Apoyo a Empresas per agilitar la tramitació. "Si es confirma aquesta informació, seria de summa gravetat la interlocució directa entre el senyor Ábalos, a través del senyor Koldo, i la senyora Armengol", ha afirmat Sémper, qui ha demanat com és possible que Armengol continuï sent presidenta del Congrés. "No pot continuar ni un minut com la tercera autoritat de l'Estat. Ni un minut més", ha exclamat. Així, el PP reclamarà a la líder socialista que aclareixi "per què suposadament va obrir les portes a una trama que es va folrar amb el negoci de les mascaretes en el pitjor moment de la pandèmia, per què no va reaccionar i per què continua sense donar explicacions".

Després d'assegurar que "tot s'acabarà sabent", el portaveu del PP ha indicat que la presumpta trama de corrupció té "múltiples ramificacions" i "ja ha traspassat fronteres", perquè la Fiscalia Europea "també ha obert una investigació pels suposats delictes de prevaricació, malversació i tràfic d'influències". Així mateix, Sémper també ha acusat la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, de "saber-ho tot i no fer res", ja que el Ministeri "va reclamar informació detallada als departaments de Marlaska i Ábalos sobre la compra de material sanitari".

Sumar defensa Armengol

Per la seva banda, el diputat de Sumar Gerardo Pisarello, ha defensat Francina Armengol i ha subratllat que no té cap motiu per dubtar-ne, que no té cap investigació oberta per presumpta corrupció. Pisarello ha diferenciat la situació d'Armengol davant d'altres casos que "clamen al cel", com l'acusació de frau fiscal contra la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. "Com a membre de la Mesa del Congrés defensaré la presidenta fins que no hi hagi cap actuació concreta que indiqui el contrari", ha sentenciat.

El Senat va crear la comissió per investigar el cas Koldo dilluns, amb un pacte entre el PP i el PSOE per constituir-ne la mesa, on el PP tindrà majoria absoluta –els populars la tenen en el Senat. La següent passa és obrir un termini perquè els grups presentin propostes de plans de treball i la llista de persones que volen que compareguin. Cal recordar que formen part de la comissió senadors de les Balears i les Canàries –Maria Salom, José Hila, Juanjjo Ferrer, Sergio Ramos i Maria Australia Navarro–, les dues comunitats implicades en els contractes de material sanitari amb l'empresa vinculada al cas.

Koldo diu que va parlar amb l'equip d'Armengol

Aquests dies també s'ha sabut que l'exassessor del ministre José Luis Ábalos, Koldo García, ha assegurat que va oferir l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a la Empresa SL, investigada pel presumpte cobrament de comissions en contractes de la pandèmia, a quatre ministeris i cinc comunitats autònomes, entre els quals l'equip de Francina Armengol, quan governava a les Balears.

stats