Societat 19/10/2023

ARCA exigeix que no s'apliqui el Decret d'habitatge als centres històrics

Consideren, també, que la conversió de locals comercials en habitatges pot suposar "un gran perill" per al comerç local

ARA Balears
2 min
Carrer d'en Pizà, que connecta la zona de la biblioteca amb l'escalonada del Castellet.

PalmaL'entitat de defensa patrimonial ARCA ha emès un comunicat en què assegura que el Decret d'habitatge no es pot aplicar als centres històrics dels municipis de Mallorca ni tampoc a moltes barriades de Palma. Des de l'entitat asseguren que aplicar aquesta normativa suposarà modificacions de volums no aprovades pel Consell de Mallorca i, per tant, demana als ajuntaments de l'illa que tampoc no permetin l'aplicació d'aquest decret als "conjunts tradicionals no declarats conjunts històrics", per evitar que afecti significativament el paisatge urbà. En aquest cas, asseguren que el volum i les alçades dels nous habitatges serien un dels principals problemes, així com consideren "una pèrdua irreparable la compartimentació de casals".

D'altra banda, ARCA denuncia que el Decret d'habitatge és "un perill" especialment per a aquells municipis mallorquins que no tenen un catàleg de patrimoni aprovat. Defensen que tenir el catàleg permet protegir molts edificis i zones històriques i tots aquells que no el tenen aprovat no disposen de cap eina per salvaguardar aquells indrets característics del municipi. S'ha de recordar que no arriben a 15 els municipis de Mallorca que tenen el catàleg patrimonial aprovat, quan tots hi estan obligats, des de fa més de 20 anys, per la Llei del patrimoni històric 7/1998 de 12 de novembre.

Una altra de les reclamacions i crítiques d'ARCA al nou Decret d'habitatge és la conversió de locals comercials en habitatges. Des de l'entitat de defensa patrimonial reclamen que aquesta conversió només pugui aplicar-se "de manera limitada", ja que posa en risc la supervivència del comerç local i de proximitat.

ARCA ha anunciat que presentarà al·legacions durant la tramitació parlamentària del decret, perquè considera que la nova normativa posa en risc els valors patrimonials de les ciutats i pobles de Mallorca i, a més, introdueix "una notable inseguretat jurídica". Així, denuncien que les conseqüències d'aquest decret "s'haurien d'haver calculat de manera rigorosa".

stats