Societat 16/10/2023

El GOB acusa el Govern d'usurpar les competències municipals amb el Decret d'habitatge

Demanen als ajuntaments que es plantin i deixin sense efecte la normativa

ARA Balears
2 min
Edifici d'habitatges a zona urbana

PalmaPer a l'organització ecologista GOB, el Decret de mesures urgents en matèria d'habitatge que ha aprovat el Govern amaga una intervenció abusiva, ja que desregula els principis bàsics de l'ordenació urbanística municipal i n'usurpa les competències. Per això, des de la formació ecologista s'insta els ajuntaments a aprofitar el que determina la mateixa llei i a convocar plens extraordinaris per acordar deixar sense efectes aquest decret.

Els ecologistes afirmen en un comunicat que el decret no té per objectiu resoldre el problema de l'habitatge, sinó, com resa la mateixa exposició de motius, "adoptar una norma amb rang de llei que permeti la modificació de diferents disposicions normatives que faciliti la incorporació d'habitatges privats al mercat".

Aquesta incorporació es fa bàsicament a cop de permetre l'increment d'alçades, generalitzant la conversió de locals en habitatges i modificant mínims d'habitabilitat, duplicant habitatges existents en què l'ús de plurifamiliar estigui permès i possibilitant construir habitatges en sòls privats o públics destinats a equipaments. A aquestes mesures s'hi afegeix el canvi d'ús dels hotels a habitatges de manera indiscriminada i sense la corresponent ordenació urbanística, necessària per garantir l'habitabilitat. En definitiva, per al GOB, es tracta d'una norma que burla la planificació i ordenació urbanística municipal. En el comunicat, els ecologistes expliquen que el decret romp les previsions que, en aquest sentit, fan els planejaments municipals pel que fa a dotacions d'equipaments, serveis, zones verdes, etc., cosa que implica una densificació i intensificació sense la respectiva planificació i sobretot, sense cap mena de participació ciutadana en el procés.

Per a la formació ecologista, la norma suposa una desregulació sense precedents de l'ordenació urbanística municipal "perquè de cases n'hi ha, i moltes buides, i moltes dedicades a usos –com el turístic– que no els són propis, i perquè el problema no és la disponibilitat d'habitatge, sinó l'especulació i els usos que fan que els preus siguin inassequibles actualment per a cada vegada més gent".

stats