Patrimoni
Societat 18/01/2024

ARCA denuncia que Patrimoni no evita el projecte de 'beach club' a Es Baluard

Cal recordar que allò que ara decep l’entitat conservacionista és el que Patrimoni va aprovar al grup Tragaluz el 2022

ARA Balears
2 min
La construcció de la polèmica terrassa.

PalmaL'Associació per a la Defensa del Patrimoni de Mallorca (ARCA) ha denunciat aquest dijous que Patrimoni no eviti el projecte de beach club a Es Baluard, que té les obres paralitzades al grup Tragaluz perquè excedien de molt allò permès a la iniciativa presentada i que va obtenir la llicència per fer-ho el 2022. Així, l'associació conservacionista ha expressat en una nota de premsa que considera una "greu equivocació" que en la ponència tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca, que va tenir lloc aquest dimecres, es fes una passa perquè la Comissió de Patrimoni aprovi, probablement dimarts que ve, el projecte d'aquesta terrassa del museu amb usos de bar i restaurant, només amb alguns condicionants o prescripcions de detalls que els mateixos serveis insulars de Patrimoni han proposat.

En tot cas, cal recordar que allò que aquest dimecres va tirar endavant la ponència tècnica (organisme format per tècnics de Patrimoni del Consell i per experts, entre els quals també es troba l'entitat ARCA) està condicionat pel projecte que va aprovar Patrimoni al grup Tragaluz fa ara dos anys –amb un criteri equivocat o no–, i que en tot cas és al que s'han de cenyir les obres. Ara queda saber què en dictaminarà la Comissió de Patrimoni (un òrgan més polític, però que és habitual que segueixi les recomanacions dels tècnics).

"No ha estat una votació unànime, ja que una part dels membres ha reconegut que no s'hauria d'haver aprovat el projecte inicial el 2022", ha assenyalat ARCA, que ha remarcat que "la instància tècnica de Consell no vol fer marxa enrere" i que, segons consideracions de l'entitat, els polítics de la institució "són presoners de les decisions equivocades anteriors que partien de considerar la murada de Palma apropiable per una terrassa o negoci privat". Així, han assenyalat que volen aprovar, tot i que amb algunes restriccions, gairebé el mateix projecte que ja té la llicència del 2022.

Segons han informat, ARCA i una tècnica membre de la ponència han votat en contra d'aquestes mesures, que "consoliden l'ocupació i despersonalitzen Es Baluard", i han condemnat un projecte que "maltracta un Bé d'Interès Cultural com és la murada i que el converteix en un negoci". "Totes les institucions s'han de plantejar si volen mantenir el desastre del beach club que l'anterior Govern autoritzava", han advertit.

ARCA reclama que el Consell revisi d'ofici l'autorització del projecte

Finalment, des de l'associació consideren que s'ha d'impulsar una revisió d'ofici de l'autorització anterior del projecte, "que estava mal concedida i no executada". "El bé màxim a protegir és el patrimoni històric de Palma i l'ús mesurat de l'espai públic que ha de ser accessible per a tothom i no reservat per a butxaques afavorides", han manifestat. En aquesta línia, han insistit que l'Administració "ha de ser capaç de rectificar-se a si mateixa" i s'han dirigit a l'Ajuntament de Palma, com a titular de la murada i responsable de concedir llicències d'obra i activitat, per exigir-li que "també té molt a dir i a defensar per aturar aquest desgavell".

stats