Societat 12/04/2024

Aquestes són les noves zones d'escolarització de Palma

Enguany la Conselleria d'Educació les ha reduït de vuit a tres, com a passa prèvia a la zona única

ARA Balears
3 min
Mapa d'escolarització de Palma 2024-2025.

PalmaEl procés d'admissió d'Infantil, Primària, ESO i Educació Especial comença el pròxim 20 de maig i una de les principals novetats és la reducció de zones d'escolarització de Palma, que passen de les vuit actuals a tres. Aquest és un pas intermedi fins a arribar a la zona única, una realitat que previsiblement s'assolirà el curs 2025-2026. A continuació, pots consultar en quina zona queda cada centre educatiu de la ciutat.

Dates clau fins a ESO

El procés d’admissió de 0 a 3 anys estarà obert del 22 d’abril al 3 de maig i com a requisits s’estableix que l’infant hagi nascut en el moment de formalitzar la sol·licitud d’admissió i que tingui un mínim de 16 setmanes en el moment d’incorporar-se al centre educatiu. Les famílies d'alumnes de segon cicle d'Infantil (a partir de tres anys), Primària, ESO i Educació Especial que participin en el procés d'admissió hauran d'entregar la seva sol·licitud de plaça entre el 20 i el 28 de maig. Les puntuacions provisionals es coneixeran el 12 de juny. A continuació, les famílies tindran entre el 13 de juny i 17 per presentar les reclamacions. Serà dia 21 de juny quan Educació publiqui les llistes definitives. A partir d'aquí, els alumnes es podran matricular entre el 24 de juny i el 28 de juny

Pel que fa a la previsió de matrícula dels alumnes que s’incorporen al sistema educatiu als 3 anys (4t d’Educació Infantil), la Conselleria treballa amb les xifres de naixements de l’any 2021 que consten al padró i que, aproximadament, són uns 9.900 infants. Segons les dades dels darrers anys, un 90% dels infants de 3 anys es matricularan enguany.

Batxillerat, en acabar el curs

El procés d'admissió a Batxillerat començarà el 20 de juny (just a punt d'acabar el curs actual), amb la presentació de la sol·licitud que s'allargarà fins al 26 de juny. La puntuació provisional se sabrà dia 4 de juliol. Les reclamacions s'hauran de presentar entre dia 5 de juliol i dia 9, a l'espera que dia 15 la Conselleria publiqui les llistes definitives. El procés de matrícula serà entre dia 16 de juliol i dia 18.

Calendari d'escolarització 2024. CAIB
Calendari d'escolarització 2024.

Els criteris d'assignació de places

Una vegada entregada la sol·licitud, cada alumne rebrà una baremació per criteris prioritaris en funció de la seva situació familiar, residencial o econòmica, entre d’altres. Així, es poden obtenir 5,5 punts per tenir un germà matriculat al centre de preferència. Si es té més d’un germà, els posteriors només atorgaran 4 punts cadascun. Com a màxim, se’n poden obtenir 16, per aquest concepte. Si el domicili familiar o el lloc de treball del pare o la mare estan dins la zona on s’ubica el centre es podran aconseguir fins a 5,5 punts.

Pel que fa als criteris complementaris, s’hi inclou ser família nombrosa. En aquest cas, es donen dos punts si es de caràcter especial i un punt si és de caràcter general. Ens alumnes nascuts en part múltiple també rebran un punt, el mateix que obtindran les famílies monoparentals o els alumnes en situació d’acollida. També puntua ser víctima de violència de gènere, terrorisme, les malalties cròniques o les famílies en risc d'exclusió social. Un altre dels criteris inclosos és que els alumnes hagin estat escolaritzats en escoletes públiques o escoletes autoritzades (xarxa complementària), una situació per la qual els centres podran atorgar un punt o fracció de punt. Enguany, Educació encara no ha pogut incorporar el punt d’antic alumne, a causa que la modificació del Decret d’escolarització amb les esmenes del Consell Consultiu no ha arribat a temps. Aquesta, mesura, però, no era compartida per la comunitat educativa de l’escola pública.

stats