Massificació turística
Societat 23/05/2024

Aquestes són les mesures que Sóller aplicarà contra la saturació

L'accés al municipi es tallarà quan els accessos es col·lapsin

2 min
Cotxes i ciclistes a l'entrada de Sóller.

SóllerL'Ajuntament de Sóller, el Consell de Mallorca i la DGT han acordat mesures d'urgència contra la saturació de vehicles que pateix el municipi, un dels més turístics de les Balears, que durant les darreres setmanes ha protagonitzat imatges contínues de col·lapse. El primer tinent de batle del municipi, Carlos Darder, ha explicat que l'objectiu d'aquest paquet de mesures és "apaivagar el trànsit, reduir els nivells de contaminació i afavorir la qualitat de vida dels sollerics". Cal recordar que un grup de residents, convocats pel moviment SOS Sóller, va exigir en el ple de l'ajuntament solleric que s'aplicassin mesures de manera immediata per acabar amb "el caos i la saturació".

Segons ha informat Europa Press, en cas que l'embós arribi al túnel, es tancarà l'entrada a aquesta infraestructura i els cotxes s'hauran de desviar cap a Palma –a proposta de la DGT–, ja que la normativa no permet que hi hagi vehicles aturats dins dels túnels. Aquests talls seran intermitents i el trànsit es restablirà quan es recuperi la normalitat. Ara bé, el consistori solleric ha manifestat reticències amb aquesta mesura, que considera massa "dràstica". "Una cosa és aplicar mesures per a la gent que ens visita i l'altra és tallar dràsticament la carretera als sollerics i que no puguin passar" ha assegurat Darder. De tota manera, l'Ajuntament no podrà impedir aquests talls.

D'altra banda, es col·locaran panells informatius, a l'altura dels jardins d'Alfàbia, per indicar-ne el nivell d'ocupació. Per dur a terme aquesta mesura, hi haurà comunicació directa entre la DGT i la Policia Local. L'Ajuntament, la DGT i el Consell també han acordat que es prohibeixi aparcar a les voreres de la carretera en determinats trams.

El Consell de Mallorca ha presentat un avantprojecte d'aparcaments dissuasius per distribuir els vehicles visitants en espais habilitats i evitar el col·lapse dels carrers del municipi i de les carreteres que l'envolten. Per la seva banda, l'Ajuntament de Sóller crearà zones de baixes emissions. Aquest projecte, subvencionat amb fons europeus amb una quantia de 600.000 euros, està en tràmit de licitar-se. El pròxim dilluns s'anunciarà l'empresa guanyadora que en durà a terme la gestió, que delimitarà les zones on només tindran accés els residents i quin serà el traçat per als visitants. El consistori instal·larà càmeres que identificaran els vehicles que no respectin la senyalització i col·locarà sensors de la qualitat de l'aire.

Punt turístic amb més ocupació

Sóller va ser l'abril passat el punt turístic de l'Estat que amb un grau més alt d'ocupació de places hoteleres. La mitjana ha estat del 83,1%, tot i que aquest registre va créixer els caps de setmana fins al 87%, segons les dades de Conyuntura Hotelera que va publicar l'institut Nacional d'Estadística (INE), informa l'agència EFE. En aquest sentit, el municipi va comptabilitzar l'abril 14.665 viatgers, 13.348 (91%) estrangers, i les pernoctacions en establiments hotelers de la zona varen ser 65.556, cosa que va suposar un grau d'ocupació de les habitacions del 86,8% i una estada mitjana de 4,47 dies. Durant les darreres setmanes, l'entrada a la vall va ser molt complicada en diferents moments del dia, fins al punt de produir-se col·lapses que es varen estendre fins a la boca del túnel de Sóller, la qual cosa impedia l'entrada al poble.

stats