Societat 17/02/2022

Anticorrupció arxiva les investigacions per la vacunació dels càrrecs del Govern i del Consell

L'Oficina ha tancat les causes perquè no va complir els terminis per tramitar els procediments

2 min
Una sanitària amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus.

PalmaL'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears (OAIB) ha arxivat les causes dels càrrecs del Govern i el Consell de Mallorca per la vacunació contra el covid-19 perquè ha caducat l'expedient, segons han afirmat fonts de les institucions a l'ARA Balears. L'organisme va obrir l'expedient ara fa un any, però com que ha incomplert els terminis per tramitar els procediments, ha tancat la investigació. Precisament la caducitat va ser una de les causes que va al·legar l'Executiu illenc.

Cal recordar que l'11 de febrer de l'any passat l'Oficina va assegurar que estava disposada a obrir una investigació per esbrinar si hi havia hagut irregularitats en el procès de vacunació si rebia alguna denúncia o una petició del Parlament balear, cosa que va acabar passant. El Partit Popular va registrar en l'Oficina Anticorrupció la petició per a investigar els casos, que ara s'arxiven per motius de procediment i sense entrar en el contingut de les denúncies.

Concretament, l'ens que lluita contra la corrupció -en aquell moment, presidit per Jaume Far- havia d'analitzar si hi havia irregularitats en el fet que els sis càrrecs s'haguessin vacunat el 27 de desembre del 2020 -el primer dia de la campanya-, perquè havien sobrat dosis i s'haurien tudat. Es tracta de la llavors directora insular de Gent Gran, Sofia Alonso (ara directora de l'IMAS); la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Angèlica Miguélez (que va dimitir del càrrec per motius personals el maig de l'any passat); el llavors coordinador de vacunació, Carlos Villafáfila (que abandonar el càrrec per motius de salut); la gerent d'Atenció Primària, Miquel Caldentey; la directora d'Infermeria, Consu Méndez i la subdirectora d'Infermeria, Noelia Martin.

Anticorrupció també ha arxivat la investigació pels mateixos motius contra la regidora de Benestar Social de Pollença, Francisca Cardà. Tot i això, en la resolució han informat que ara comença un període en el qual es poden presentar recursos de reposició davant el mateix òrgan o un recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius de Palma els pròxims dos mesos.

El març del 2021, el ple del Parlament va rebutjar la proposta de Ciutadans per crear una comissió d'investigació sobre la vacunació de càrrecs del Govern i del Consell, com també d'altres personalitats, com el bisbe de Mallorca. Tots els partits del Pacte i el grup mixt hi varen votat en contra, mentre que el PP i El Pi varen donar suport a la iniciativa del partit taronja.

Sis mesos després, la Comissió Ètica del Govern va emere un informe en què defensava que la Comissió afirmava que "la vacunació de qualsevol persona que no formàs part dels col·lectius assenyalats ha de considerar-se un incompliment de l’estratègia" i que, per tant, "s'haurien de reprovar" aquestes conductes i aplicar "mesures sancionadores o demanar responsabilitats polítiques", si fossin legalment possibles.

stats