Societat 10/06/2019

570 animals moren per atropellament a les carreteres de Menorca en cinc mesos

El dels mamífers, amb el 81%, és el grup animal més afectat; les aus en representen el 17% i el 2% són rèptils

Iván Martín
2 min
Les imatges d'animals morts a l'asfalt de les carreteres menorquines és habitual i el Consell proposa solucions.

MaóEl Consell de Menorca ha donat a conèixer el resultat d’un estudi elaborat a la Reserva de la Biosfera en el qual s’ha registrat la mort per atropellament d’un total de 570 animals en els 21 trams de la xarxa de carreteres insulars. L’estudi es va fer entre els mesos de juliol i novembre de l’any passat. Entre els objectius d’aquest treball, elaborat per la biòloga Míriam García Vendrell, s'ha d'emfasitzar la descripció de les espècies atropellades, l’efecte de l’estacionalitat en el nombre de sinistres registrats, detectar possibles punts negres i desenvolupar una metodologia d’estudi per analitzar més exhaustivament en el temps.

El dels mamífers, amb el 81%, és el grup animal més afectat pels atropellaments. Les aus en representen el 17%, i un 2% són rèptils. Entre els mamífers, l’espècie més afectada va ser l’eriçó, amb un 53%, seguit de les rates i els ratolins (25%), els moixos (5,3%), els conills (4,7%) i les martes (2%). Pel que fa a les aus, la majoria són passeriformes, amb el 71,3%, seguits de rapinyaires nocturnes (15%) i coloms (10%). Finalment, entre els rèptils, el 60% són serps i el 40% restant, sargantanes. Els trams de carretera amb major mortalitat són Mercadal-Fornells i Ciutadella-Artrutx, amb 1,4 exemplars morts per quilòmetre. També destaquen Ferreries-Cala Galdana i Maó-Ciutadella, amb 0,8 exemplars morts per quilòmetre.

La mortalitat dels animals a les carreteres menorquines és lleugerament superior a l’estiu, de 0,6 exemplars morts per quilòmetre contra un 0,47 a la tardor. Entre les mesures que es preveuen per minimitzar l’estadística s’ha proposat la construcció de passos de fauna que permetran que els animals travessin la carretera sense córrer el perill de ser atropellats. El Consell apunta que aquesta mesura s’inclourà els trams de reforma que resten pendents. En el tram construït recentment entre Ferreries i Ciutadella s’han habilitat 32 passos.

stats