Societat 15/06/2023

Els alumnes balears amb excel·lent a Batxillerat multipliquen per sis els de la Selectivitat

Múrcia lidera la classificació estatal, amb el 28,2% dels estudiants amb notes entre 9 i 10

1 min
Alumnes preparats per fer un examen, durant la Selectivitat 2023 a la UIB.

PalmaEls alumnes de Batxillerat de les Balears amb notes excel·lents (12,7%) el 2022 són sis vegades més que els que varen aconseguir les mateixes notes a la Selectivitat (1,9%). Així ho constata l'estudi Notes d'accés a la Universitat: Són equitatives?, presentat aquest dijous.

En ambdós casos, els alumnes balears se situen per davall dels de la resta d'Espanya –20,5% i 5,9%, respectivament. Les dades que facilita l'estudi, corresponents al període 2015-2022, provenen del Sistema Integrat d'Informació Universitària (SIIU) del Ministeri d'Universitats, en el qual participen les comunitats autònomes i les universitats.

Diferències entre Batxillerat i la fase general

A escala estatal, entre els estudiants aptes a Selectivitat la nota mitjana de Batxillerat fou de 7,8, mentre que va baixar a 6,8 a la fase general. El 9,8% dels que es varen presentar a les proves no les varen aprovar. El desglossament de les dades en funció de la titularitat dels centres mostra diferències. Als públics, el 59,7% de les notes són inferiors a 8, enfront del 52,6% corresponent als concertats i el 49,5% als privats. Precisament, els centres privats són els que tenen les qualificacions més altes. Un 27,4% se situen entre 9 i 10, i el 23,9% als concertats. En el cas dels públics, les notes excel·lents són el 17,9%.

L'estudi també compara els resultats entre les diferents autonomies, i determina que hi ha "una gran diferència entre els diferents territoris". A les Balears, com ja s'ha dit, el percentatge d'alumnes excel·lents a Batxillerat és el 12,7%, mentre que a Múrcia són el 28,2%, més del doble. A la fase general, també hi ha grans diferències, atès que el nombre d'alumnes de les Balears que tenen les notes màximes és sis vegades inferior al d'Astúries.

stats