Societat 27/01/2022

Darias recomana la tercera dosi als cinc mesos del positiu, però al cap de 30 dies també "està ben posada"

La ministra de Sanitat ha reiterat que la mascareta als exteriors es mantindrà el "temps imprescindible"

3 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, amb la presidenta del Govern balear, Francina Armengol.

PalmaLa Comissió de Salut Pública va recomanar dimarts que les persones que han passat el covid-19 esperin cinc mesos a rebre la dosi de reforç. Malgrat que aquesta és la recomanació, es continuarà mantenint com a període mínim per rebre el vaccí les quatre setmanes establertes fins ara. Per què es manté aquesta forqueta d'entre un i cinc mesos si l'evidència demostra que la resposta immune és més eficaç si la vacuna s'inocula més lluny de la infecció?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat avui a Palma que "la flexibilitat de la mesura" és per la nova normativa del certificat covid que entra en vigor l'1 de febrer i que estableix la caducitat del document nou mesos després d'haver rebut la pauta completa de vacunació si no s'ha rebut la dosi de reforç. Cal dir que alguns experts ja alertaren en el seu moment que quatre setmanes entre el contagi i la dosi era massa poc temps. Així i tot, ha assegurat que al cap de quatre mesos la dosi també "està ben posada".

Demanada per la mascareta als exteriors, la ministra ha reiterat que continuarà sent obligatòria "el temps mínim imprescindible" i espera que la mesura es pugui llevar "com més prest millor". A més, ha assenyalat que la decisió de reprendre aquesta mesura es va prendre perquè així ho varen demanar els presidents autonòmics. Així mateix, ha assegurat que la seva retirada també es decidirà en Consell Interterritorial.

Pel que fa a la Paxlovid, la píndola de Pfizer que actua contra el covid-19 i que ha autoritzat avui l'Agència Europea dels Medicaments (EMA), la ministra ha explicat que l'Estat està negociant un contracte bilateral amb la farmacèutica per comprar 344.000 tractaments. Segons ha detallat, és un fàrmac "de producció i distribució limitada" i es mirarà "pacient per pacient" qui l'ha de rebre. Serà l'Agència Espanyola de Medicaments qui estableixi els criteris tècnics, però, en general, anirà destinat a pacients "lleus, però que poden desenvolupar malaltia greu". Es calcula que la píndola pot reduir un 89% les hospitalitzacions.

D'altra banda, la ministra i la cap de l'Executiu illenc han insistit en la importància de la vacunació dels infants. "Els nins i les nines tenen dret a ser vacunats", ha defensat Armengol. A més, ha informat que, al llarg de la pandèmia, 227 menors han ingressat per covid-19 a les Balears, el 40% durant la sisena onada. Quant a la situació epidemiològica, Darias ha confirmat que es consolida un dia més la davallada de la incidència acumulada, però encara es miren les dades amb "prudència".

22 milions en alta tecnologia sanitària

En la compareixença, en què ha estat acompanyada per la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, Darias ha tret pit de la "cogovernança" entre l'Estat i les comunitats en la gestió de la pandèmia i dels fons europeus. "El lideratge de Sánchez per aconseguir-los ha estat determinant", ha defensat la ministra, tot demanant que "tots caminem en la mateixa direcció i sumem al projecte de país".

Precisament, Darias i Armengol han anunciat 22 milions d'euros per a les Balears que provenen dels fons Next Generation i s’invertiran en nou equipament sanitari d’alta tecnologia. Aquesta inversió, que es du a terme a través del Pla d’Inversions d’Alta Tecnologia (INVEAT), permetrà renovar o ampliar 21 equipaments d’alta tecnologia sanitària als hospitals de Son Espases, Son Llàtzer, Can Misses i els comarcals d’Inca i Manacor. Entre altres equipaments, s’instal·laran noves ressonàncies magnètiques i sis nous TAC. Totes aquests inversions estan en fase de licitació. “Els fons europeus estan arribant a aquesta comunitat autònoma i el Govern els està executant”, ha assegurat la presidenta.

stats