Societat 11/01/2022

Almenys 60.000 persones s'han contagiat d'òmicron a les Balears

La variant ja provoca el 85,3% de contagis a la comunitat autònoma

ARA Balears
2 min
Mostres de PCR al laboratori de Son Espases.

PalmaEntre 60.000 i 70.000 persones s'han contagiat de la variant òmicron de coronavirus a les Balears, segons ha explicat el coordinador del servei de Microbiologia de Son Espases, Antonio Oliver, en declaracions a Europa Press. Aquest nombre és en realitat més alt, perquè no es tenen en compte els contagis que no s'han notificat de manera oficial.

Segons el darrer informe del Servei de Microbiologia, l'òmicron ja provoca el 85,3% dels casos a l'Arxipèlag. El lloc on té major presència és Eivissa (genera el 94,2% dels casos), mentre que a Menorca i a Mallorca el percentatge és similar: 83,5% i 84,3%, respectivament. La resta de contagis són de la variant delta, que "no se sap si s'extingirà del tot, però en qualsevol cas, tardaria setmanes", ha afegit el doctor.

Oliver afirma que és difícil saber quan arribarà el pic de la sisena onada a les Illes. Això no obstant, ha assegurat que encara continuarà "una setmana més". "Una altra cosa és el pic d'hospitalitzacions, que vindrà després", ha indicat. Actualment, Son Espases analitza al voltant de 6.000 proves diagnòstiques diàries, entre PCR i antígens, i la taxa de positivitat és d'entre el 45% i el 50%, respectivament. Amb tot, Oliver ha assegurat que no hi ha saturació al seu servei.

La previsió de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que només en les pròximes sis o vuit setmanes més de la meitat de la població europea s'hagi contagiat. Aquest ritme vertiginós preocupa tant a aquest organisme com a l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que avisen de l'allau d'hospitalitzacions que s'emparella a aquesta alta transmissibilitat, malgrat que en molts casos els afectats tinguin símptomes greus o no en presentin. Ara bé, que un gruix majoritari de la ciutadania acabi encomanada per l'òmicron també implica un augment de la protecció natural, a més de la que proporcionen les vacunes, cosa que l'EMA creu que permetrà avançar "més ràpidament cap a un escenari d'epidèmia". 

stats