Meteorologia
Societat 19/06/2024

Una forta rissaga posa en alerta Ciutadella a quatre dies de Sant Joan

El nivell de la mar s'ha mogut més d'un metre, el que ha negat la colàrsega, provocat danys i obligat a tancar algunes platges

David Marquès
2 min
L'avís taronja estarà actiu fins el dijous a les 8.00 h.

PalmaUna forta rissaga superior al metre ha causat aquest matí inundacions i desperfectes al port de Ciutadella. El nivell de la mar ha baixat i ha tornat a pujar bruscament, fet que ha provocat que es desbordàs sobre els molls i que hagi negat la colàrsega i la zona del Pla. Hi ha hagut rissaga forta a 10.50 hores, d'1,4 metres i n’han registrat una altra a les 12.15 h, d’un metre.

La rissaga ha provocat inundacions al port de Ciutadella

La crescuda de la mar ha fet que l'aigua entràs a bars i magatzems i quedàs desplaçat un dels molls del port interior, ja que la força de la mar ha empès els morts del fons, però sense arribar a enfonsar cap barca.

La crescuda de la mar ha fet que l'aigua entràs a bars i magatzems.
La crescuda de la mar ha fet que l'aigua entràs a bars i magatzems.

Així i tot, el Club Nàutic ha evacuat les embarcacions amarrades al moll de la Trona per precaució. El fenomen també s'ha deixat notar a les platges dels voltants, el que ha obligat la Policia a tancar la Platja Gran i restringir el bany a sa Caleta.

El pitjor, però, encara està per arribar. L'Agència Estatal de Meteorologia manté activada l'alerta per rissagues de fins a dos metres, que poden ser especialment importants entre les 6 i les 8 del capvespre.

Un dels molls del port interior s'ha desplaçat a causa de la força de l'aigua.

La Policia Local de Ciutadella actua de manera coordinada amb Bombers i Protecció Civil i manté una "calma tensa" a l'espera de l'avís de més intensitat que s'anuncia pel capvespre. Així i tot, el cap de Policia, Diego Pastrana, ha fet una crida a la tranquil·litat de la població i ha dit que els cossos de seguretat estan en prealerta i pendents de mobilitzar-se amb urgència si és necessari.

La rissaga posa a prova avui el nou Pla d'Emergències aprovat al municipi i que, precisament, preveu aquest fenomen com una de les principals amenaces. En aquest sentit, si és necessari es tancarà l'accés rodat i també peatonal per seguretat. Pastrana ha dit que "la prioritat són les persones i, en aquests casos, els danys materials passen a un segon pla".

Ciutadella ja ha patit rissagues devastadores el 1984 i 2006, que provocaren múltiples danys i desperfectes materials. L'episodi d'avui coincideix amb l'arribada escalonada de milers de persones procedents de Mallorca i Barcelona per gaudir de les festes de Sant Joan.

stats