Ajuntament de Ciutadella
Societat 21/05/2024

Ciutadella reforça la seguretat per Sant Joan amb un 20% més de policies

Per primer cop, mobilitzarà més efectius del que recomana el Pla Director i instal·larà deu càmeres que vigilaran en directe tots els punts neuràlgics de la festa

David Marquès
3 min
Imatge de l'ajuntament de Ciutadella.

PalmaCiutadella es prepara per viure les festes de Sant Joan amb més efectius de seguretat de la història. L’operatiu es reforça amb un 20% més de policies que l’any passat, un desplegament que per primer cop superarà fins i tot el previst al Pla Director de les festes.

La Policia Nacional traslladarà una segona Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) vinguda aposta des de Madrid, afegida a la que ja acostuma a desplaçar-se des de Palma, i altres tres municipis de Mallorca cediran policies locals per tal d’incrementar la seguretat. En total, els agents de Policia Local arribats de l’illa veïna passen de 25 a 40. I altres 60 arribaran de la resta de Menorca per afegir-se als de Ciutadella.

Amb tot, el cap de la Policia de Ciutadella i màxim responsable de la seguretat a les festes, Diego Pastrana, espera mobilitzar “bastant més de 500 efectius”. El moment de major concentració serà el capvespre de Sant Joan, 24 de juny, quan amb motiu dels Jocs del Pla estaran de servei fins a 340 agents. Uns 140 es mobilitzaran el dia anterior amb motiu del Primer Toc i 250 restaran de servei el capvespre, mentre es dugui a terme el Caragol del Born.

El Sant Joan de 2024 serà també el més videovigilat de la història. Aquests dies han començat a instal·lar-se les deu càmeres que transmetran en directe al Centre de Coordinació de la Policia (Cecopal) tot allò que passi al centre neuràlgic de la festa, al cor del centre històric de la ciutat. Se’n posaran dues dalt l’edifici consistorial, una al carrer Major del Born, una altra a la plaça de la Catedral, a la placeta des Be, al pati de Santa Clara, a la Plaça Nova i la que ja s’ha instal·lat al Molí del Comte. Així mateix, cinc policies locals de Ciutadella duran una càmera a sobre i s’infiltraran policies nacionals vestits de paisà sobretot per poder actuar en casos de violència masclista.

“Allò més primordial és garantir la seguretat activa dels ciutadans”, ha dit el cap de Policia, Diego Pastrana, qui ha convidat tots els ciutadellencs a tenir la millor “actitud” al bell mig del carrer. Pastrana ha fet aquesta valoració en acabar la Junta de Seguretat, la darrera que es du a terme ja per tal de posar en comú tot l’operatiu de seguretat i que ha disposat de la participació, entre altres, de la batlessa Juana Mari Pons, el delegat del Govern a Balears, Alfonso Rodríguez, i la consellera de Presidència, Antònia Maria Estarellas.

La batlessa ha agraït “l’esforç i la implicació de tots” per tal de garantir la màxima seguretat a les festes, mentre que el delegat del Govern s’ha mostrat disposat a “posar més efectius allà on més falta fan”, i la segona quinzena de juny “és Sant Joan i Ciutadella qui mereixen tota la nostra atenció”. Alfonso Rodriguez ha anunciat també que al llarg d’aquest estiu es reforçaran les plantilles de Policia Nacional amb un 30% més d’agents per tal d’atendre tota la població flotant i “evitar que l’intens estiu que ens espera ens desbordi”.

L’arribada de visitants serà “molt semblant” a l’any passat. De fet, s’espera que els dies centrals arribin al port de Ciutadella una desena de vaixells diaris, procedents d’Alcúdia i Barcelona. En les properes setmanes es posarà en marxa igualment la campanya de conscienciació per tal d’informar tots els visitants sobre els perills de la festa i fer-los arribar diferents recomanacions. L’Ajuntament disposa dels 100.000 euros que li ha aportat el Govern balear i dels 400.000 euros que havia pressupostat. En conjunt, les festes de Sant Joan suposen un desemborsament de doblers públics superior al mig milió d’euros.

stats