Meteorologia
Societat 18/07/2023

Alerta per temperatures extremes a Mallorca: màximes de 40 a 43 graus a l'interior i el nord de l'illa

L'Aemet també ha activat l'avís taronja a Menorca i el groc a les Pitiüses

ARA Balears
2 min
El termòmetre marcava aquest dimarts els 40 graus a Palma.

PalmaL'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat aquest dimarts l'alerta vermella a l'interior i el nord-est de Mallorca per altes temperatures, amb màximes que podrien arribar als 43 graus. A més, per a la resta de l'illa s'ha activat l'avís taronja, ja que s'espera que la màxima se situï entre 37 i 40 graus. A Menorca també hi haurà alerta taronja, mentre que a les Pitiüses s'ha activat l'avís groc. L'alerta s'activarà a partir de les 11 h del migdia i durarà fins a les 19 h del capvespre.

En aquest sentit, l'Aemet avisa que aquest dimarts els registres de temperatura poden batre rècords, sobretot a Mallorca. L'entitat recalca que "estam davant un episodi de calor inusual. Les temperatures seran molt altes de manera generalitzada i en alguns casos podrien ser de rècord". Amb tot, s'espera que aquesta onada de calor s'allargui fins aquest dijous.

El portaveu de l'Aemet, Rubén del Campo, ha assenyalat que aquests valors no són propis de l'època i fins i tot superen en 15 graus les temperatures habituals. Així mateix, ha destacat que la setmana estarà marcada per les nits tòrrides, és a dir, aquelles amb temperatures nocturnes de més de 25 graus. Segons el portaveu, tot i que el període comprès entre el 15 de juliol i el 15 d'agost és el més càlid de l'any, les altes temperatures previstes per a aquesta setmana seran "poc usuals" a moltes zones, especialment el cas de les diürnes.

Risc màxim d'incendis forestals

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), ha recordat que gran part de les Balears estaran durant els pròxims dies en risc extrem per causes meteorològiques. A Mallorca i Menorca s'ha declarat l'Alerta Foc 4 i a Eivissa i Formentera, l'Alerta Foc 3.

Per aquest motiu, aquest dimarts i aquest dimecres, a Mallorca i Menorca es prohibeix encendre foc en qualsevol espai obert i se suspenen les autoritzacions d'ús de foc. Això implica que no es podrà encendre foc a les àrees recreatives, ni es permet l'ús de material pirotècnic ni de maquinària i equips que generin deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques.

El Govern demana a la ciutadania extremar la prudència, que s'abstinguin de fer activitats susceptibles de generar un incendi forestal i que consultin la informació actualitzada sobre el risc d'incendi a la web alertafoc.caib.es i a través de les xarxes socials d'Ibanat.

stats