Societat 12/12/2023

Cort vol reobrir el túnel que connectava la plaça Major i el parc de la Mar durant la Guerra Civil

Urbanisme ha informat també que comprarà "amistosament' o expropiant els 13 locals privats de les galeries comercials

2 min
Galeries de la Plaça Major.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha anunciat que està estudiant la possibilitat d'obrir el túnel subterrani que connectava la plaça Major de Palma i el parc de la Mar durant la Guerra Civil. L'objectiu d'aquest tram és que sigui una zona per als vianants, encara que han reconegut que estan estudiant com poden fer-ho.

Durant la Gerència d'Urbanisme, Cort també han informat del canvi de qualificació urbanística a usos socioculturals i d'equipaments comercials de les galeries de la plaça Major.

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes Estratègics de Cort, Óscar Fidalgo, ha explicat que obriran una "negociació amistosa" amb els propietaris dels 13 locals privats de la planta -1 perquè passin a domini públic. Si no arriben a un acord, els expropiaran. Encara que no ha revelat el preu del metre quadrat, ha confirmat que ja existeix una valoració per part dels serveis tècnics d'Urbanisme.

El projecte per a les galeries de la plaça Major sorgirà d'un concurs d'idees que tindrà un termini de dos mesos. Prèviament, es publicarà la modificació puntual del Pla General (PGOU) en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), transcorreran 30 dies d'informació pública i després s'aprovarà en el ple municipal.

Fidalgo s'ha referit a la reforma de les galeries de la plaça Major com un "projecte tractor" per rescatar "un cadàver urbà que està degradat i en desús des de fa més de quatre anys".

La rehabilitació afectarà no sols la plaça, sinó també tots els seus accessos, i existeix la voluntat que hi hagi presència d'arbres o vegetació a la superfície.

La modificació puntual del PGOU també s'aplicarà a la planta -1, que dona a la plaça dels Capellers, al costat del carrer del Sindicat, i de les escales que uneixen la plaça Major amb la Rambla i que són de domini públic.

El tinent de batle ha recordat que l'acord per al canvi es preparava des de 2021 i que és "una prioritat absoluta de l'Ajuntament". D'altra banda, la resta de plantes (-2,-3 i -4) seran definides com a zona d'infraestructures, més concretament, aparcaments públics i privats.

El projecte de transformació de les galeries és "molt ambiciós i modern" per "lluir el patrimoni extraordinari de Palma" i inclourà un futur centre d'interpretació de la ciutat.

Des d'Urbanisme, confien poder començar les obres a la fi de 2024 i, "si no hi hagués demores", esperen poder obrir-lo al públic abans que finalitzi la legislatura.

stats