Agricultura
Societat 01/02/2024

Agricultura detecta una nova subespècie de 'Xylella' que amenaça els oliverars

El focus inicial es troba a Sencelles i afecta sis ullastres i un baladre

2 min
Branca d'ametller afectat per Xylella fastidiosa

PalmaEl bacteri de la Xylella fastidiosa va arribar a Mallorca l'octubre de 2016 a uns vivers de Portocristo i des de llavors s'ha estès a gran part de Mallorca, però també a Eivissa i Menorca. Fins ara només se n'havien detectat a l'illa dues subespècies, la fastidiosa fastidiosa i la fastidiosa multiplex, que afecta especialment els ametlers i les vinyes. Avui el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha confirmat que el passat mes de gener es va constatar la presència d'una subespècie nova, la fastidiosa pauca. "Concretament, es tracta de l'ST53, que és la mateixa varietat que hi ha Itàlia".

Simonet ha explicat que es tracta d'un focus concentrat en un radi d'un quilòmetre a la zona del cementeri de Sencelles i afecta sis ullastres i un baladre ubicats a les voreres de cinc finques. "Es tracta d'una varietat que afecta els ullastres i pot afectar les oliveres i implica un nou nivell d'actuació i de protocol". La troballa ja s'ha notificat al Ministeri d'Agricultura i a la Unió Europea i estan en contacte amb la Mesa de l'Oli per informar-los d'aquest cas.

Pla d'actuació

De moment, ja s'ha convocat per al pròxim 16 de febrer el grup de direcció de Xylella per exposar la situació i les línies d'actuació. El director general d'Agricultura, Fernando Fernández, ha explicat les principals línies d'aquest pla específic, que té com a objectiu frenar l'avenç de la nova supespècie i protegir els camps tradicionals i productius d'olivera. El pla s'executarà, com a mínim, durant un any, i preveu incrementar les prospeccions per detectar la presència de la pauca.

A més, es preveuen tractaments contra els vectors de transmissió, així com l'eliminació i destrucció de vegetals infectats. Fernández ha destacat que es farà un mostreig intensiu al voltant dels exemplars infectats en un radi de 50 metres i ha assenyalat que "per controlar la Xylella cal tenir en bon estat les finques forestals i agràries, i per això necessitam la col·laboració de tothom".

Des del 2016 a les Balears s'han detectat 1.566 positius a 38 espècies d'un total de 20.804 mostres.

stats