Societat 29/10/2020

La 'Xylella', que afecta un 80% dels ametlers de Mallorca, va arribar el 1993 de Califòrnia

El bacteri s'introduí a l'illa a través d'arbres importats, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears

2 min
Més prevenció, contenció i control per a la ‘Xylella fastidiosa’

El bacteri Xylella fastidiosa, que actualment afecta un 79,5% dels ametlers de Mallorca, va arribar el 1993 a través d'arbres importats de Califòrnia, segons un estudi fet per un equip multidisciplinari de la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Govern i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, segons ha informat la Universitat en un comunicat. Durant anys els efectes del bacteri s'havien atribuït a malalties causades per fongs, que s'havien agreujat per altres factors com ara les sequeres prolongades i l'edat dels arbres afectats.

Els investigadors han calculat que els arbres infectats viuen uns 14 anys de mitjana. Aquesta dada els ha permès confirmar que el causant de la mortalitat d'ametlers mallorquins és la Xylella perquè el bacteri va arribar a principi dels anys noranta i va ser a principi del segle XXI quan es detectaren els primers arbres morts. La malaltia va restar amagada durant una dècada mentre es contagiava entre els ametlers i es confonia amb altres causes.

La problemàtica va començar quan es varen introduir ametlers californians a Mallorca el 1993, alguns dels quals se sembraren a Son Carrió. L'any següent es varen detectar els primers grups d'arbres morts i des d'aleshores el nombre d'exemplars malalts ha augmentat progressivament fins a afectar un 79,5% dels ametlers de l'illa, que han quedat amb les fulles socarrades. Aquesta és un senyal "inequívoc" de la malaltia causada pel bacteri. El percentatge equival a uns 1.250.000 arbres, 550.000 dels quals són morts i encara es troben dins dels ametlerars.

L'estudi genètic fet per l'equip d'investigadors confirma que el socarrat de la fulla d'ametler és causat per dues subespècies diferents de Xylella: la fastidiosa i la multiplex. Aquest bacteri és transmès per insectes com el Philaenus spumarius. Aquests s'alimenten dels fluids dels arbres que recorren els xilemes, els conductes que condueixen l'aigua des de les arrels fins a les fulles. És en aquest moment que el bacteri infecta l'arbre.

L'estudi s’ha publicat recentment a la revista científica Communications Biology, del grup Nature. Per part de la UIB hi han participat membres del Grup de Recerca en Microbiologia, liderats per la doctora i professora titular de l'àrea, Margalida Gomila; el doctor Antoni Busquets, investigador postdoctoral, i Guillem Seguí, que és estudiant de doctorat. També hi ha participat el doctor José Antonio Jurado, professor contractat i doctor de l'àrea de Genètica de la Universitat.

stats