Societat 05/07/2023

Un agent de la Policia Local defensa que els investigadors li oferien firmar contra Gijón: "Estaven obsessionats"

El policia ha assegurat que l'expolític del PP "era l'objectiu"

ARA Balears
4 min
A la primera fila el fiscal Miquel Ángel Subirán (esquerra) i el jutge Manuel Penalva (al centre) durant la sessió del judici del 22 de juny

PalmaUn agent de la Policia Local de Palma ha relatat durant el judici contra els investigadors del cas Cursach que hi havia una "obsessió" amb Álvaro Gijón i ha afegit que l'expolític del PP "era l'objectiu". Segons ha recollit Europa Press, durant la jornada d'aquest dimecres l'agent ha assegurat que els investigadors el varen convidar habitualment a declarar i firmar contra Gijón utilitzant com a "enllaç" el policia Iván Bandera mentre era conduït als calabossos.

En relació amb les filtracions a la premsa, el policia local s'ha referit a "l'estreta relació" d'un periodista de Diario de Mallorca amb els investigadors i que era habitual "veure'ls prenent cafè i somrient-se". Així, ha afegit que moltes de les informacions arribaven primer a través de la premsa i que "era prou clar que rebien filtracions".

El testimoni també ha assenyalat que va rebre amenaces que el varen obligar a canviar de domicili. "Vivia en el terror absolut", ha indicat. "Vostè interroga com el fiscal Subirán. Faci una pregunta i deixi'm contestar", ha dit a un dels advocats de la defensa, que ha assegurat que és "un afalac" que el comparin amb ell.

D'altra banda, en la seva declaració com a testimoni, l'exregidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Joan Ferrer, ha apuntat que Subirán li va demanar tècnics expressament perquè "declarassin en contra de Miguel Femenía" i que es va limitar a aportar documentació que pensava que podria ajudar a aclarir la situació, ja que en la causa figurava la documentació de la licitació i ell tenia l'execució del contracte.

Segons el testimoni, Subirán li va insistir en relació amb el presumpte concurs falsejat de l'ORA, en la qüestió dels parquímetres, les bicicletes elèctriques i el benefici industrial. D'acord amb l'exedil, els investigadors consideraven el benefici industrial com una mordida o suborn, sobre allò que ell va explicar que aquell concepte és habitual en els contractes públics, que és un benefici que s'enduu l'empresa i que tot constava en els plecs. "Em varen contestar que els plecs no feien comptes mirar-los", ha afegit.

Al començament de la jornada, una de les testimonis ha assegurat a preguntes del fiscal que es va sentir "coaccionada" quan va ser cridada a declarar en relació amb un prostíbul del carrer de Catalunya que assegurava que no coneixia. "El fiscal em va arribar a dir puta i li vaig demanar si allò era normal. Em varen fer sentir com si jo fos el botxí", ha afirmat.

En un altre moment de la sessió, un agent de la Policia Nacional, en la seva declaració com a testimoni, ha assegurat que en cap moment va perdre el control sobre el telèfon de l'agent de Blanqueig Blanca Ruiz des que el va rebre fins que se'n va extreure la informació. Segons ha apuntat, el dispositiu no va sofrir cap manipulació més enllà de la connexió a l'eina forense que s'utilitza per a l'extracció de les dades.

L'agent ha recalcat que no tenia més informació sobre el telèfon, llevat del moment en què el va rebre i la seva devolució després, i que no tenia informació sobre el moment del precinte. Pel que fa al telèfon d'Iván Bandera, ha afirmat que es va recuperar informació que possiblement l'usuari pensava que hauria robat.

Un antic testimoni protegit diu que Subirán "dictava" la seva declaració a la taquígrafa

Un testimoni, que va tenir la condició de protegit en la investigació del cas Cursach, ha assegurat que, en una declaració, Subirán "dictava" la declaració a la taquígrafa i que va signar amb un gargot. "Hi havia paraules que jo no havia dit", ha assenyalat en la sessió del judici.

El testimoni també ha explicat que va optar per aturar la declaració perquè hauria perdut la seva condició de testimoni protegit. Segons ha indicat, en aquell moment va explicar que havia rebut un sobre amb 600 euros preparat per Bartomeu Sbert "que pareixia que era per pagar un favor i que només seguia ordres".

Durant el seu interrogatori s'ha emès part d'una segona declaració per videoconferència en la qual el testimoni es ratificava en el que havia dit en la seva primera declaració, tot i que insistia que el fet que s'estigués pagant a policies era només una "suposició".

Això no obstant, l'acusació ha demanat la projecció de la declaració completa en la qual el testimoni confirma que va rebre un sobre amb diners per a un policia local, tot i que canviava el verb 'entendre' per 'imaginar', en relació amb el fet que els diners fossin una compensació per a Carles Vallecillo o un altre agent per afavorir l'empresa d'Sbert.

Una testimoni protegida atribueix a una manipulació que afirmàs que hi havia menors en orgies amb drogues

Una testimoni protegida ha atribuït a una manipulació la seva afirmació que en les presumptes orgies amb drogues en les quals participaven Álvaro Gijón i José María Rodríguez hi hagués menors d'edat. En la seva declaració, la testimoni ha negat igualment que ella hagués filtrat aquesta informació a la premsa.

Segons ha relatat, ella va dir que hi havia menors quan se li va preguntar per la discoteca on feia feina, no en la presumpta orgia. Així mateix, ha afegit que li varen mostrar "moltíssimes fotografies de diverses persones", però ha insistit en el fet que mai va identificar ningú amb seguretat perquè a la festa havia consumit drogues. Sí que ha reconegut que "li sonava la cara de Gijón i que l'entorn li era conegut". També ha explicat que no recorda la presència de cap dona, en relació amb una taquígrafa, i que era un policia qui transcrivia.

stats