Societat 05/08/2019

Afedeco demana a l'Ajuntament de Palma més policies

L'entitat també denuncia que l'oficina Palma Activa envaeix les seves competències

Ara Balears
2 min
El batle de Binissalem ordena a la policia que faci retornar claus i mòbils als regidors del PP

PalmaLa patronal del comerç Afedeco ha demanat aquest dilluns a l'Ajuntament de Palma més presència de la Policia Local, perquè, segons l'entitat, faci complir les ordenances en assumptes com l'ocupació de la via pública i la venda ambulant il·legal i que "els mercats ambulants s'instal·lin de manera excepcional i no sistemàtica", segons ha informat l'agència Efe. Alhora l'entitat ha aprofitat per denunciar que Palma Activa envaeix les seves competències, organitzant activitats amb les quals abans, asseguren, captaven socis, com per exemple disseny de pàgines web, assessorament d'empreses, lliuraments de paper de paqueteria i de borsa.

El president d'Afedeco, Toni Gayà, i el gerent, Antonio Vilella, han lliurat un escrit amb 20 reivindicacions del sector comercial al regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Rodrigo Andrés Romero, en una reunió amb el coordinador general de Promoció Econòmica i Ocupació, Miguel Ángel Capó, i el director general de Comerç, Fabrizio di Giacomo Sanpere.

Reclamen més control de les obres dels captaires i dels músics de carrer

Entre les principals protestes manifestades per la patronal del petit comerç en la seva primera reunió amb els responsables de l'Ajuntament de la legislatura que acaba de començar ha figurat que rebutgen la realització d'obres en plena temporada turística al centre de Palma, ha informat Afedeco en un comunicat. A la reunió, l'entitat ha demanat que no es permetin "pels enormes perjudicis que això implica per als comerços de la zona" i que se segueixi el model de Calvià, l'ordenança del qual impedeix les obres de l'1 de juny al 30 de setembre, quan a Palma només es limiten els renous al centre ZGAT abans de les 11 i després de les 19 h.

Controlar les màfies dels captaires "que estan de manera permanent al carrer", evitar que els músics de carrer no respectin comerciants ni veïns, controlar els accessos al centre dels creueristes i estudiar els efectes del lloguer turístic sobre els comerços són unes altres de les seves reivindicacions.

Afedeco reclama tornar al sistema anterior de recollida de paper i cartró perquè amb l'actual els embalatges dels comerços estan fins al carrer fins a la recollida, amb el risc d'incendis que això implica. Segons Afedeco, "els carrers de Palma estan bruts i com a mínim Emaya hauria de netejar amb aigua dia sí, dia no".

Demanen a Cort més aparcaments als afores de Palma i que faciliti l'accés al centre amb autobús. Afedeco ha alertat que "Palma està deixant de ser dels residents, és més una ciutat comercial de cara als turistes".

La patronal creu que des que han tallat la circulació als voltants de Correus, "la zona està morint". Demanen, "almenys, l'accés de cotxes en temporada baixa" i critiquen també la situació amb el tall del carrer de Pius XII.

Segons l'entitat, "en alguns carrers principals es comencen a veure botigues que tanquen en temporada baixa i són 'comerços fixos discontinus'".

Critiquen la "nul·la col·laboració de l'Ajuntament en la realització de la major activitat de dinamització a Palma", en la campanya de Nadal, en la qual participen un major nombre d'empreses i comerços.

stats