L'acusació manté per a Matas el delicte de tràfic d'influències, que suposaria un any més de condemna

Consideren que l'expresident va intervenir per adjudicar Son Espases a OHL perquè era una empresa que havia fet aportacions al Partit Popular

L'expresident del Govern, Jaume  Matas , va cometre un delicte de tràfic d'influències perquè va intervenir en l'adjudicació de la construcció de Son Espases en favor d' OHL  perquè era una empresa que havia fet donacions al Partit Popular, segons han explicat aquest dijous tant el fiscal com l'advocada de la Comunitat Autònoma i l'acusació particular de MÉS en el judici d'aquest cas. Per tant, a la pena de quatre mesos pels fets  reconeguda ja per l'expresident s'hi afegiria la pena d'un any per aquest delicte.

El fiscal Joan Carrau ha considerat que aquesta influència es va produir per una "doble via", ja que va intervenir davant el gestor de l'adjudicació, el gerent de l'IB-Salut, Sergio Bertran, i davant la mesa de contractació. També queda clar, segons el fiscal, que hi va haver "un interès espuri" a l'hora de beneficiar OHL.

Matas accepta una nova condemna de presó en el seu darrer judiciMatas  es va conformar dilluns amb la condemna de quatre mesos pels delictes de prevaricació continuada i frau, però les acusacions han mantingut la petició d'un any més i la petició d'una multa de 31,6 milions d'euros, l'equivalent del benefici que l'operació podia aportar a  OHL .

Per contra, la defensa ha negat en tot moment que s'hagués comès aquest delicte, ja que considera que  Matas  va ser protagonista d'una influència "en cadena"  en demanar a la seva consellera de Sanitat, Aina Castillo, que s' adjudicassin  les obres a OHL, la qual cosa, en la seva opinió, no  és  constitutiu de l'esmentat delicte. També s'assegura que la influència no va ser sobre la mesa de contractació i que el benefici esmentat no se sosté en cap informe sòlid.

L'advocat de  Matas , Josep  Zaforteza , ha reconegut que es va  cometre frau quan  Matas  va influenciar l'empresa contractada per fer les valoracions en el concurs de l'adjudicació de les obres, Global  PM , però que en cap cas es pot considerar tràfic d'influències perquè aquesta empresa no era la que dictava la resolució final del concurs.  Així  mateix, l'advocat ha considerat no ajustada a dret la pena d'un any que es demana per aquest delicte, ja que ha d'anar de sis mesos a un any, però en aquest cas s'han acceptat un seguit d'atenuants, per la qual cosa hauria de ser menor.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF