Societat 25/08/2019

Set morts en un xoc entre un ultralleuger i un helicòpter a Inca

A l'helicòpter hi viatjaven una parella alemanya amb dos fills i un pilot italià, mentre que a l'aeroplà hi anaven dos adults de nacionalitat espanyola

Maria Catany / Elena Navarro /carles Tudurí
3 min
Set morts en un xoc entre un ultralleuger i un helicòpter a Inca

IncaUn helicòpter i un ultralleuger, tots dos de titularitat privada, van xocar ahir al migdia quan sobrevolaven una zona pròxima a l’Hospital d’Inca, a Mallorca. Totes les persones que viatjaven en els dos aparells -cinc adults i dos menors d’edat- van morir. La Guàrdia Civil i l’Aviació Civil han obert una investigació per determinar les causes de l’accident. A l’helicòpter hi viatjava un pilot de nacionalitat italiana que transportava una família de quatre persones -dos adults i dos menors- de nacionalitat alemanya. En aquesta aeronau no hi havia el copilot, ja que abans d’enlairar-se havia deixat el seu lloc perquè tota la família tingués espai a l’aparell. A l’aeroplà hi viatjaven dos adults de nacionalitat espanyola.

El xoc es va produir quan passaven sis minuts de dos quarts de dues del migdia. Les dues aeronaus van topar per causes que encara es desconeixen i van caure al camí vell de Costitx, a 400 metres de l’Hospital d’Inca i a uns 300 metres de l’autopista de Palma a Inca. Es van trobar peces de les dues aeronaus en diverses finques de la zona. Les primeres informacions apuntaven que l’ultralleuger havia sortit de Binissalem i que l’helicòpter s’havia enlairat des de Son Bonet. El pilot de l’aeroplà es deia Juanjo Vidal, era valencià (casat i sense fills) i viatjava amb un amic, segons va informar a l’agència Efe Joan Carbonell, un conegut del pilot aficionat d’ultralleuger. Carbonell, que va anar al lloc on es van estavellar les dues aeronaus, va relatar: “La seva dona [del pilot] ho ha vist des de l’aeròdrom de Binissalem, ha vist la fumera i m’ha dit que l’ha vist caure”. Segons Carbonell, era la segona vegada que Vidal sortia ahir amb l’aeroplà.

Set morts en un xoc entre un ultralleuger i un helicòpter a Inca

Segons fonts pròximes a la investigació, la família alemanya tenia intenció de compartir un dinar amb amics en una localitat de platja, a l’oest de Mallorca, i abans pretenien conèixer l’illa des de l’aire.

Aena nega que sigui per la vaga. L’accident va tenir lloc fora de l’espai aeri controlat pel gestor de la navegació aèria, Enaire, en una zona de lliure circulació, la qual cosa indica que el sinistre s’hauria registrat per sota dels mil peus. La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, es va desplaçar fins al lloc dels fets per seguir les tasques de recuperació de les víctimes i va expressar la seva “preocupació i commoció” pels fets. Arran de l’accident, Armengol va anunciar que a partir d’avui es decretaran tres dies de dol a les Balears i que avui mateix faran un minut de silenci totes les institucions de les Illes Balears.

La zona de l’accident va quedar ràpidament controlada per nombrosos efectius dels cossos de seguretat i emergències. A només 700 metres de la finca on va caure l’helicòpter hi ha el McDonalds d’Inca, que sol estar ple el diumenge a l’hora de dinar, moment en què va tenir lloc la tragèdia. Només 300 metres més enllà comença el nucli habitat d’Inca. Les restes de l’aeronau es van trobar a pocs metres d’una casa de camp, una part de la qual és un habitatge vacacional. Hi havia un continu moviment de bombers, policies i altres professionals d’emergències que entraven i sortien de la zona.

El Pere Antoni, un jove veí i amic de la família que viu a la finca, va patir l’ensurt de ser-hi present en el moment de l’accident. “He sentit un soroll espantós, la rotació de les hèlices i després l’explosió de l’helicòpter quan ha caigut”, va indicar mentre mirava al cel. El noi va poder veure el xoc, tot i que van ser pocs segons que posaven en dubte l’ordre del que havia passat. “Primer he vist com explotava l’avioneta pel xoc i després he sentit la caiguda de l’helicòpter i una segona explosió molt gran”, va explicar.

L’ultralleuger va caure sobre una altra propietat, a uns deu metres d’un habitatge, i el propietari va intentar combatre les flames -igual que va passar amb l’helicòpter- que varen embolcallar l’aparell. Amb tot, l’impacte no va causar danys materials considerables als camins dels voltants d’Inca.

Moments després de la tragèdia, les autoritats varen anar arribant al lloc dels fets, però varen poder dir poca cosa, perquè encara s’està en fase d’investigació. Quatre hores després de l’accident es va desallotjar la zona de periodistes. Quedaven peces de l’aeroplà i l’helicòpter repartides per algunes finques, i diverses famílies destrossades. I queda una investigació per aclarir un accident molt poc freqüent: el de dues aeronaus a l’aire.

stats