Societat 23/01/2023

L'accés a Cala Castell serà possible amb l'actualització del PORN de la Serra

La Conselleria de Medi Ambient ha actualitzat les zones d'exclusió i n'ha afegit una al vessant sud del puig Roig, on hi ha una colònia de voltors lleonats

2 min
El paisatge de la serra de Tramuntana.

PalmaL'accés a Cala Castell serà possible gràcies al decret aprovat aquest dilluns en consell de Govern que modifica el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la serra de Tramuntana, segons ha informat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, aquest matí. Els canvis afecten únicament les zones d'exclusió, les quals es revisen per diversos motius: resoldre errors cartogràfics, crear-ne de noves o a partir d'una instància judicial. Cal recordar que les zones d'exclusió són aquelles reservades a tasques d'investigació i de gestió.

Així, la principal novetat d'aquesta modificació és la que afecta la servitud de pas del camí de Ternelles, per accedir a Cala Castell i al castell del Rei. Al darrere "hi ha una història juridicoadministrativa amb Pollença", amb l'argument que "hi ha una franja que erra d'exclusió i que no permetia accedir a Cala Castell", ha explicat Mir. Com a resultat, es va emetre "una sentència que deia que es podia autoritzar, sempre que que el PORN s'adaptàs", fet que queda resolt amb aquest decret.

Ara, cal esperar que l'Ajuntament de Pollença recuperi la franja de servitud. A partir d'aleshores, ha detallat el conseller, "hi haurà èpoques durant les quals no es podrà passar, sobretot quan afecti a períodes de cria" de les espècies que hi viuen.

Per altra banda, un altre dels principals canvis en les zones d'exclusió és la creació d'una de nova, al vessant sud del puig Roig, a la zona de Mossa, dividida en dues àrees: una, al puig Rodó, i una altra, a l'anomenada Tossa de la Martina. Es tracta d'una zona on des del 2008 es va establir una colònia de voltors lleonats, una espècie catalogada com a vulnerable a les Illes Balears. A més, a la mateixa zona hi ha un niu present de milans reials i quatre territoris d'àguila calçada. Això, però, no afectarà cap de les dues rutes senderistes que hi discorren.

En darrer lloc, Mir ha destacat que aquestes modificacions han permès corregir dues errades cartogràfiques a les zones del puig Major i del mirador d'en Parietti o del Colomer, ubicat entre el nucli urbà del port de Pollença i el mirador de Formentor. En qualsevol cas, el conseller ha aclarit que aquesta mesura no afecta ni col·lideix amb la llei de la Tramuntana, que el Consell de Mallorca està preparant. Aquesta, ha indicat, afecta qüestions urbanístiques i patrimonials.

stats