Part forana
Societat 22/12/2022

La proposta de la llei serra de Tramuntana ja està en exposició pública

S'obre així un període perquè tothom hi pugui traslladar les seves aportacions fins d'aquí a un mes, fins al 22 de gener

ARA Balears
2 min
El paisatge de Banyalbufar. / ISAAC BUJ

PalmaL'esborrany de proposta de la llei serra de Tramuntana ja està en exposició pública. Aquest dijous s'ha publicat al BOIB, i s'obre així un període perquè tothom hi pugui traslladar les seves aportacions fins d'aquí a un mes, concretament fins al 22 de gener. Aquesta proposta va ser aprovada pel Consell Executiu de la institució insular el 30 de novembre i presentada en un acte públic el mateix dia, a Valldemossa.

Segons ha informat el Consell en un comunicat, aquest termini es perllonga fins al 2 de febrer per als ajuntaments. D'altra banda, dues setmanes després de la presentació, es va convocar la cinquena de les reunions que Territori ha dut a terme amb els edils municipals per elaborar el text de la llei Serra.

La proposta de text elaborada pel Consell arriba gairebé dos anys després d'iniciar-se un procés de participació en el qual s'han implicat més d'un centenar de persones, entre experts, entitats i administracions locals, i s'han recollit 90 propostes concretes. Té com a objectiu principal el reconeixement jurídic del paisatge cultural de la serra de Tramuntana, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco el 2011, així com implantar una normativa que asseguri l'ordenació i la gestió adient per a la seva protecció, manteniment, millora, restauració, regeneració i dinamització econòmica sostenible.

El text, conformat per 87 articles, 19 disposicions i cinc annexos, desplega eines de gestió des de diferents àrees: paisatge, patrimoni, agricultura, ordenació del territori, urbanisme, mobilitat, desenvolupament econòmic, turisme i medi ambient.

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha agraït la implicació de totes les persones que han col·laborat en l'elaboració del text i ha animat a "continuar participant perquè sigui una normativa al més consensuada possible per garantir la preservació d'aquest tresor que és la serra de Tramuntana".

D'altra banda, l'Observatori del Paisatge, que també va participar en la fase inicial, es va reunir aquest dimecres per parlar de la modificació número 4 del Pla territorial, que té com a objectiu posar ordre a la instal·lació d'energies renovables. A la reunió hi varen participar 25 persones.

stats